Důležitou součástí péče o novou zahradu je už samotný návrh zahrady. Zahrada by měla být jak funkční, tak esteticky přitažlivá. Při plánování zahrady zvažte, jaké rostliny chcete pěstovat, jaké jsou jejich potřeby a jak budou vypadat v různých ročních obdobích. Pomoci vám při návrhu může software na plánování zahrady.



Přemýšlejte také o tom, jak budete zahradu využívat. Chcete místo pro relaxaci? Místo pro pěstování zeleniny? Nebo místo, kde si mohou hrát děti? Všechny tyto možnosti byste měli vzít při rozhodování v úvahu.

Pamatujte, že zahrada se vyvíjí a mění v průběhu času. Rostliny rostou a to, co dnes vypadá dobře, nemusí vypadat dobře za pět let. Buďte připraveni na to, že budete muset svou zahradu průběžně obnovovat, aby stále vyhovoval vašim potřebám a vkusu, což jsou rovněž proměnlivé faktory.

Výběr rostlin

Na trhu je k dispozici široká škála rostlin, od květin a keřů přes stromy až po zeleninu. Každá z těchto rostlin má své vlastní požadavky na péči a pěstování, a je důležité si uvědomit, že ne všechny rostliny jsou vhodné pro každou zahradu. Zvolené rostliny by se také měly mezi sebou dobře snášet.

Při výběru rostlin zvážte několik faktorů. Zásadní jsou klimatické podmínky ve vašem regionu. Některé rostliny jsou odolnější vůči mrazu, zatímco jiné potřebují hodně slunce. Také byste měli vzít v úvahu typ půdy na vaší zahradě – rostliny totiž mají rozdílné požadavky na typ a pH půdy. Cenné informace o rostlinách se dozvíte v zahradnictvích nebo na internetu.

Dále přemýšlejte o tom, jakou roli by rostliny měly ve vaší zahradě hrát. Chcete květiny, které kvetou celé léto? Nebo zvolíte skladbu rostlin, kde bude odkvétající druh vždy nahrazovat další? Rozhodně se vyplatí pořídit stálezelené rostliny, které dodají vaší zahradě strukturu po celý rok.

Jak na zavlažování

Základním kamenem péče o jakoukoliv zahradu je zavlažování. Bez dostatečného zavlažování většina rostlin nedokáže správně růst. Dostatečné zavlažování je nezbytné zejména pro nově zasazené rostliny, jinak se dost možná neuchytí.

Jak často a kolik vody rostliny potřebují? Potřeba vody se liší v závislosti na druhu rostliny, typu půdy a ročním období. V úvahu je třeba brát také aktuální počasí – v období sucha nebo vysokých teplot budou rostliny vyžadovat mnohem více vody, než když přichází pravidelné srážky. Více vody pak vyžadují rostliny rostoucí na slunci než ty ve stínu. Půda by rozhodně neměla být na první pohled či dotyk suchá, nebo dokonce popraskaná suchem.

Obecně platí, že zahrada by měla být zavlažována v ranních nebo pozdních večerních hodinách, kdy slunce není tak silné a nehrozí nadměrné odpařování vody. Lepší než krátké a časté zalévání je pak hluboké a méně časté zalévání, protože to povzbuzuje rostliny k vytváření hlubších kořenových systémů, což je činí odolnější vůči suchu.

Údržba zahrady zajistí její krásu po celý rok

Do údržby zahrady se jednoznačně řadí řez rostlin. Správný řez rostlin pomůže podpořit jejich růst či zabránit šíření nemocí a zajistí, že vaše zahrade bude vypadat skvěle a ne jako neudržovaný prales. Zatímco některé rostliny potřebují pravidelný řez, jiné vyžadují jen minimální údržbu. Nejlepší čas pro řez rostlin je většinou na konci zimy nebo na začátku jara, předtím, než u rostlin započne jarní růst. Může však být součástí také podzimní údržby zahrady. Pokud se plánujete do údržby pustit opravdu z gruntu, užitečné pro vás bude objednat kontejner na odpad, do kterého se vejde všechen bioodpad ze zahrady – ušetříte si tak třeba i několik cest do sběrného dvora.

Údržba zahrady také zahrnuje odstraňování mrtvých nebo nemocných rostlin, plevele a různých škůdců. V případě napadení rostlin plísní nebo parazity je třeba jednat co nejrychleji a použít vhodný postřik. Poměrně častým problémem je také invaze hlodavců v čele s hraboši – nejúčinnější a nejrychlejší řešení představuje pozvání odborníků na hubení hrabošů a dalších hlodavců.

Hnojením k silným a zdravým rostlinám

Rostliny potřebují pro svůj růst a vývoj živiny. Tyto živiny jim dodáte díky hnojení. Existuje řada různých typů hnojiv, které se dělí na organická (kompost nebo hnůj) a chemická hnojiva. Každé z nich má své výhody a nevýhody, takže je důležité si vybrat hnojivo, které nejlépe vyhovuje vašim rostlinám v konkrétních podmínkách.

K nejlepším zdrojům živin patří kompost, který si můžete na zahradě v kompostéru vyrábět sami. Kompost navíc pomůže zlepšit strukturu půdy, což usnadňuje rostlinám vstřebávání vody a živin. Chemická hnojiva dokážou rostlinám rychle dodat potřebné živiny, ale při nesprávném použití je mohou „spálit“.

Nezapomeňte ani na mulčování, které udržuje vyšší vlhkost půdy, zabraňuje růstu plevelů a poskytnout půdě další živiny, jak se mulč rozkládá. Jako mulč lze použít například kůru, drcené listy nebo slámu.