1. Pořiďte si hasící přístroj
Pokud uslyšíte zvuk požárního poplachu, neignorujte ho, jděte pro svůj hasící přístroj, i když je to jenom jako preventivní opatření. Právě to totiž může pomoci okamžitě omezit požár. Jestli ale žádný oheň nevidíte, okamžitě opusťte budovu.



V případě, že požár vznikne ve vaší kuchyni, hasící přístroj a vaše rychlá reakce můžou zabránit obrovským škodám. Dávejte však pozor na to, abyste nehasili hořící olej nebo elektrické spotřebiče vodou a hasicími přístroji na vodní báze. V tom případě byste totiž situaci spíše uškodili.

2. Spusťte alarm nebo obeznamte sousedy

Pokud požár vznikl u vás, informujte ostatní v domě o požární situaci hlasitým křikem nebo manuálním spuštěním požárního alarmu. Nespoléhejte na to, že detektory kouře informují ostatní automaticky. Technologie mohou někdy selhat třeba kvůli závadě baterie, nebo z jiných důvodů.

3. Zavolejte 112

Po upozornění ostatních v budově opusťte objekt, zvedněte telefon a zavolejte hasiče. Pokud telefon nemáte u sebe, nezdržujte se v domě a nehledejte své mobilní zařízení, protože byste mohli uvíznout v plamenech. Pospěšte si a požádejte sousedy nebo kolemjdoucí, aby vám pomohli zavolat pomoc.

4. Věci nechte uvnitř

Když se ocitnete v požáru, nikdy se nevracejte do hořící budovy po věci. Vždy můžete upozornit hasiče, že máte v domě cennosti, o které nechcete přijít, a obeznámit je s jejich konkrétní polohou. Rozhodně se však nesnažte cennosti najít sami, může vás to stát život.

5. Zakryjte si nos

Při požáru domu si zakryjte nos košilí nebo vlhkým ručníkem. Zabráníte tím pronikání kouře do plic. Obličej zakryjte také dětem, zvláště když jim pomáháte dostat se do bezpečí.

6. Zavřete za sebou dveře

Jakmile opustíte místnost, zavřete za sebou dveře. Výzkum prokázal, že zavírání dveří zabraňuje šíření požáru, což jednoduše znamená, že oheň bude uzavřen na jednom místě, nebo se minimálně zpomalí jeho šíření.