Pokud k vám ještě zavíječ zimostrázový nedorazil, buďte rádi. Ale vzhledem k tomu, že tento nový invazní škůdce byl hlášen v roce 2015 již nejen z jižní Moravy, ale objevil se už i v Praze, je předpoklad, že se bude úspěšně šířit dál. Jak poznáte jeho přítomnost? A je možné se jeho řádění bránit?



Nový škůdce na buxusech

zpočátku jsou housenky velmi drobnéZavíječ zimostrázový (Cydalima perspectalis ) je drobný motýl z čeledi travaříkovití, který patří mezi dobré letce. Dospělec má obvykle bílá křídla s hnědým lemem, ale existují i jedinci zcela hnědí. Rozpětí křídel motýla je 40 – 45 mm. Samičky žijí přibližně 8 dní a svá vajíčka kladnou na listy zimostrázu (Buxus), známého u nás také jako krušpánek.

Spíš než drobného motýlka máte šanci najít jeho larvy. Jsou zelenožluté barvy s černými pruhy a bílými puntíky s nápadně lesklou černou hlavou. Housenky zavíječe zimostrázového dorůstají délky až 5 cm. Okusují nejen listy buxusu, ale i zelenou kůru. Při přemnožení může dojít k holožíru. V našich podmínkách může mít motýl 2 – 3 generace. Housenky z poslední snůšky přezimují mezi listy v kokonech.

Domovinou zavíječe zimostrázového je východní Asie. Jak přesně se dostal do Evropy nevíme. Předpokládá se, že pronikl v rámci mezinárodního obchodu s rostlinami. V Evropě byl poprvé zaznamenán v Porýní v roce 2006, kde již v následujícím roce způsobil místy holožíry na buxusech. Na našem území byl poprvé výskyt tohoto škůdce zaznamenán v roce 2011 v NP Podyjí. Na jaře 2013 byly zaznamenány lokálně silné žíry až holožíry také na našem území, v okrajových částech Brna. Jak dokládají fotografie zveřejněné na serveru www.biolib.cz, dospělci zavíječe nebo jeho housenky byli pozorováni také v Olomouci, Uherském Hradišti, Praze či Neratovicích.

Jak poznat napadený buxus?

Zpočátku velmi obtížně. Housenky začínají svůj žír uvnitř keře, navíc jsou skvěle maskované. Tudíž můžete stát metr od buxusu plného desítek housenek a nemusíte nic vidět. Ve chvíli, kdy se housenky objeví na okraji keře, je jeho vnitřek důkladně "zkonzumován".

Proto si dobře prohlédněte housenky na fotografii a keře buxusu opakovaně pečlivě kontrolujte. Nejlépe, když větvičky rozhrnete a podíváte se dovnitř. Přítomnost zavíječe zimostrázového prozradí nejen poškozené listy, nález housenek, ale i množství trusu připomínajícího drobné zelené granule.

Že je zavíječ zimostrázový pro buxusy opravdovou pohromou dokládá video nazvané Der Buchsbaumzünsler, které zachytilo jeho hodování na buxusu.

Lze se housenkám zavíječe ubránit?

tlakovým postřikovačem zkusíme housenky spláchnout z keřeS řešením tohoto problému si lámou hlavu nejen jednotliví zahrádkáři, ale i celé vědecké zahraniční týmy. SaveBuxus se jmenuje francouzský projekt, v jehož rámci odborníci hledají účinná řešení na potlačení tohoto škůdce, která by nepřinášela další zátěž pro životní prostředí.

Pokud nechcete přijít o svůj buxus, začněte pravidelnou prohlídkou keřů. Tu byste měli provádět v době, kdy jsou tito škůdci aktivní, v našich podmínkách od března do října. Čím dříve přítomnost škůdce objevíte, tím lépe jej můžete proti housenkám chránit.

V případě menšího napadení můžete housenky sbírat ručně. Jsou však velmi dovedně maskované a tak nemáte jistotu, že je objevíte všechny. Nepolevujte ani v dalších dnech. Osvědčilo se i ošetření keře silným proudem vody z tlakového postřikovače. Pod napadený keř nejprve rozložte silnější igelitovou plachtu, na kterou vodou spláchnete housenky a další nečistoty.

Aplikace chemického postřiku (insekticidu proti žravým škůdcům) není snadná právě kvůli tomu, že housenky jsou ukryté uvnitř keře. Účinné by měly být přípravky s obsahem látky thiacloprid (např. Calypso 480 SC). Použít můžete také přípravky na bázi Bacillus thuringiensis, např. FORAY 48. Vždy však dbejte pokynů výrobce a dodržujte bezpečnostní pravidla. Insekticid aplikujte co nejdříve po zjištěném napadení. Načasování vychází podle vývoje jednotlivých generací škůdce na polovinu dubna, červen a konec října.

buxus pěstovaný v nádobě

Co bude s buxusy dál?

Vše závisí na míře poškození keře a ročním období. Pokud nejsou keře zlikvidovány kompletně, pak máte šanci, že se výhony opět zazelenají a buxus, byť méně vzhledný, poroste dál. Zvlášť, pokud rostlině věnujete zvýšenou péči, včetně zálivky v období sucha. Pokud došlo k napadení buxusu, který nemáte v místě svého bydliště, je možné, že jej housenky ožerou tak důkladně, že vám nezbude nic jiného, než torzo keře odstranit.

Pokud se i ve vašem okolí tento škůdce objevil, budeme rádi, když nám o něm dáte vědět do komentářů pod článkem. Nejlépe, když uvedete kdy, kde a jak silné napadení bylo, případně zda a jak se vám podařilo keř zachránit.

Jediná potěšitelná zpráva je, že (zatím) zavíječ zimostrázový napadá pouze buxusy