Podtitul letošní výstavy orchidejí zní královny opylovacích triků. Na odiv návštěvníků je v tropickém skleníku Fata morgana vystaveno dvojnásobné množství rostlin než v minulých letech, k vidění je přes tisíc orchidejí.



aranžmá z květů člunatce (Cymbidium)Pozornost návštěvníků přitahují především kvetoucí druhy. Zatímco nejmenší květy jsou sotva milimetr velké, jiné dosahují velikosti až 15 cm. K vidění je také orchidej s nejdelšími listy - Paraphalaenopsis labukensis. "Temně zelené listy jsou pevné, kožovité, mají kulatý průměr asi jeden centimetr a tvarem se podobají silným zeleným provazům. Nejdelší listy, které kdy byly u této rostliny změřeny, dosahovaly délky těsně přes tři metry," popisuje orchidej pocházející z ostrova Borneo Romana Rybková, kurátorka výstavy a upřesňuje: "Ta naše je má dlouhé  téměř dva metry."

Orchideje jsou oblíbenou dekorací dnešních domácností. Málo kdo však ví, jakých triků jsou schopné. "Orchideje si vytvořily pozoruhodné adaptace, jak dosáhnout svého. Rafinovanými triky šálí hmyz, aby došlo k opylování. Některé svým květem připomínají samičky opylovačů a ošálení samci se s nimi chtějí pářit. Při tom dojde k opylení," popisuje důmyslnost půvabných rostlin Romana Rybková. 

Součástí výstavy je jako každý rok poradna i prodej orchidejí v pěstebním zázemí pod skleníkem Fata Morgana. Ve výstavním sále najdete fotografie orchidejí od odborníka botanické zahrady Jana Ponerta.

Víkendové programy

Každý víkend bude po dobu konání výstavy orchidejí probíhat doprovodný program poblíž skleníku Fata Morgana. Konkrétně v chodbě u zásobních skleníků v Areálu Západ, začátek vždy ve 14 hodin.

  • 5. - 6. 3. Ukázky pěstování orchidejí
  • 12. - 13. 3. Ukázky moderního aranžování

Přednášky

  • 19. 3. Orchideje a opylovači - kurátor botanické zahrady Jan Ponert
  • 20. 3. Příroda Vietnamu - Karel Petrželka

Místo konání: Botanická zahrada Praha – Troja, skleník Fata Morgana

Kontakt: www.botanicka.cz

Termín: 4. – 20. 3. 2016, úterý až neděle 9 – 18 hodin (čas otevření skleníku Fata Morgana po dobu konání výstavy orchidejí)