Každý rok má v rámci cyklu Předjaří v Královské zahradě jiné téma. V minulých letech byly vystaveny tulipány a porcelánové vázy; na narcisy a kovové vázy a plastiky. Letošní rok má název: Voda na Pražském hradě & hyacinty a hvězdníky.



hyacinty a narcisy, ilustrační snímekPestrobarevné květinové korzo, kterému letos dominují hvězdníky (Hippeastrum) a hyacinty (Hyacinthus orientalis), doplňují také další květiny časného jara - modřence, šafrány, kosatečky a prvosenky.

Součástí výstavy je také nahlédnutí do sbírek Pražského hradu. Letos jsou vystaveny předměty, které měly něco společného s vodou. K vidění jsou nejen modely a odlitky fontán i kašen, barokní chrliče v podobě draka, ale také biedermeierové záchody či zbytky středověkého hradního vodovodu.

Historický empírový skleník byl v Královské zahradě Pražského hradu postavený okolo roku 1820. V roce 2012 prošel celkovou rekonstrukcí a modernizací. V archiváliích je zpočátku zmiňovaný jako Zwinger (tj. stejně jako komplex zámeckého charakteru v německých Drážďanech). Ačkoli stavba svým stylem připomínala oranžérii, sloužila jako skleník, do kterého se na zimu ukládaly citrusy, ananasovníky, granátovníky, palmy, vavříny a jiné cizokrajné hrnkové rostliny včetně kamélií, které byly v létě pěstovány v zahradě. Na oranžerii západním směrem navazuje mladší skleník (pařník), který byl přistavěn po polovině 19. století.

Místo konání: Empírový skleník v Královské zahradě Pražského hradu, Praha 1

Kontakt: www.hrad.cz

Termín: 4. – 13. 3. 2016, 10 – 17:30, poslední vstupenky lze zakoupit do 17:00