Květinová aranžmá připravil florista Slávek Rabušic, specialista na aranžování květin v historických interiérech. Kromě čtyř stovek lilií na návštěvníky využil také matioly, hyacinty, letní fialy, karafiáty nebo kopretinové chryzantémy. Vše doplňuje zeleň v podobě palmových listů, italského ruscusu či cycasů. Květinovým vazbám na Kratochvíli vévodí barvy v odstínech bílé, žluté, růžové, fialové a karmínově červené.



A proč právě lilie?

Lilie patří v heraldice společně se symboly kříže, orlice či orla a lva ke čtyřem nejčastějším motivům. V průběhu staletí se objevila na mnoha evropských erbech a vlajkách. Ve 12. století (za vlády Ludvíka VII.) se stala hlavním znakem panovníků francouzského království. Proto bývá nejvíce spojována právě s Francií.

Heraldický symbol lilie, francouzsky Fleur de lys nebo Fleur de lis (květ lilie), je symbol květu lilie pohledem zepředu: tři okvětní lístky, dva boční a vztyčený středový. Při pozornějším zkoumání erbovního květu je patrné, že spíše než lilie byl předlohou kosatec, konkrétně kosatec žlutý (Iris pseudacorus).

Místo konání: státní zámek Kratochvíle, Netolice

Kontakt: www.zamek-kratochvile.eu

Termín: 1. – 9. června 2013 (původní termín byl prodloužen s ohledem na průběh povodní)