macešky a sedmikrásky v truhlících vyniknouČekání na své oblíbené krásky truhlíků si můžete vyplnit pohledem na jarní cibuloviny (modřence, šafrány, tulipány, narcisy, hyacinty). Společnost jim po dlouhý čas vydrží dělat bohatě kvetoucí sedmikrásky chudobky, macešky či pomněnky. Lákavě vypadá pestrá nabídka bezlodyžných primulí, ale vyšlechtěné kultivary nebývají příliš otužilé.



Náskok mají ti, kteří si truhlík s cibulovinami připravili již v minulém roce na podzim. Zoufat však nemusí ani ti, kteří nemají pro zimní péči o takový truhlík vhodný prostor. Jistě se vyberou z bohaté nabídky předpěstovaných rostlin v zahradních centrech.

Barevná paleta pro jarní truhlík

Jak ukazuje úvodní snímek článku, i jarní truhlíky mohou být velmi pestré. Záleží jen na nás, zda zvolíme různé barvy květin jednoho druhu a nebo sesadíme do nádoby pestrou jarní zahrádku. U cibulovin volíme spíše nízké druhy s drobnějšími květy. 

  • parádu v truhlíku udělají vyšlechtěné sedmikráskyžlutá – narcisy, primule, šafrány (krokusy), tulipány
  • červená – tulipány, primule, sedmikrásky
  • růžová – hyacinty, sedmikrásky
  • bílá – hyacinty, modřence, sedmikrásky
  • fialová – šafrány (krokusy)
  • modrá – modřence, pomněnky
  • pestrá směs barev - macešky

Asi nejširší nabídku barev a velikostí nabízejí macešky. Množstvím květů se jim snaží vyrovnat zahradní odrůdy sedmikrásek (Bellis perennis), které se nejčastěji pěstují jako dvouletky (vydrží i déle ale postupně mají menší květy). Pomněnky se velmi dobře množí samovýsevem, tak je můžeme mít v zahrádce už předpěstované. Zatímco maceškám nevadí ani mrazíky, vyšlechtěné kultivary primule bezlodyžné nízké teploty nesnášejí dobře. Proto je vhodnější umístit tyto posly jara s výraznými květy do chladné světlé místnosti (zastřešená terasa, zimní zahrada) či do meziokenních prostor.

macešky a modřence v modré i bílé barvě  růžová sedmikráska chudobka a bílé modřence

břečťan popínavý je velmi univerzálníZeleň, která v truhlíku nezklame

Břečťan popínavý (Hedera helix) nebo nízký zimostráz vždyzelený (Buxus sempervirens) jsou pro možnost celoročního využití mezi stálezelenými rostlinami vhodnými do truhlíků skutečné stálice. U břečťanu můžete volit různé kultivary podle tvaru, velikosti a zbarvení listů. Pokud jeho šlahouny visí z truhlíku dolů, získá celá výsadba další rozměr.

Květiny nesázejte daleko od sebe – vysazené rostliny se nebudou příliš rozrůstat. Proto při osazování jarních truhlíků a nádob nenecháváme mezi jednotlivými rostlinami příliš velké mezery. Většinu rostlin uspokojí substrát pro balkónové rostliny nebo okrasné dřeviny. Pro regulaci vody v ruhlíku je vhodné spodní část nádoby pokrýt drenáží (písek, štěrk, kamínky, keramzit).