Saxifragy ze sbírky Karla LangaNejvětší zájem návštěvníků první jarní výstavy přitahují časně kvetoucí lomikameny (Saxifraga), které jsou na této výstavě zastoupeny nejpočetněji. K vysoce ceněným patří kultivary Karla Langa, konkrétně ze sekce Porphyrion. Často mají podobu pevných bochánků tak hustě obalených množstvím květů, že když plně rozkvetou, není původní bochánek vůbec vidět.



Pozornost si zaslouží také miniaturní primule (např. Primula allionii), plnokvěté podléšky, dymnivky, bramboříky (Cyclamen coum), sasanky rozkošné (Anemone blanda), krokusy, nízké kosatce, drobnokvěté narcisy či drobné orchideje - pleionky (Pleione).

Pokud skalku máte, a nebo se ji chystáte budovat, máte šanci získat zde jedinečnou inspiraci. Navíc vám zkušení skalničkáři rádi poradí, jak o konkrétní druhy nejlépe pečovat. Velké oblibě se těší prodej výpěstků, který je součástí výstavy, kde jsou rostliny jak pro začínající, tak pro pokročilé pěstitele.

Klub skalničkářů Praha pořádá výstavu v zahradě, kterou najdete v těsném sousedství Faustova domu na Karlově náměstí. Historie oblíbených pražských výstav skalniček začala v roce 1969 v Praze, kdy ve vestibulu Národního muzea proběhla výstava lomikamenů. Pak výstavy probíhaly podle možností v různých místech, až se podařilo dlouhodobě zakotvit právě v sousedství Faustova domu.

Místo konání: Zahrada vedle Faustova domu, Praha, Karlovo náměstí - Moráň

Kontakt: www.skalnicky.cz

Termín: 18. 3. – 30. 3. 2018, 9 – 18 hodin

Na snímku Saxifragy ve studeném skleníku Karla Langa (Křížatky), foto J. Novák