Česnek medvědí (Allium Ursinum) za svou slávu vděčí skutečnosti, že jeho první lístky vyrážejí ze země už v březnu a tak předbíhá všechny ostatní bylinky a zeleniny. Důležité jsou také jeho léčebné vlastnosti - je přírodním antibiotikem, antioxidantem a zdrojem vitaminu C. Pro zachování vitamínů je nejvhodnější konzumace v syrovém stavu. Medvědí česnek je oblíbený hlavně jako přísada do pomazánek, dipů či pro dochucení zeleninových příloh, rýže nebo těstovin. Spařené listy můžeme připravit jako špenát.



Koupit, sbírat nebo pěstovat medvědí česnek?

nákup - možná jste lístky česneku medvědího zahlédli prodávat na tržišti nebo dokonce v supermarketu. Při bližším pohledu na kilogramovou cenu "zeleného lupení" většina lidí zpozorní a začne hledat, jak získat rostlinu levněji. Tohle řešení se hodí asi nejlépe tehdy, pokud potřebujete pár lístků "teď a hned" nebo chcete zkusit, zda vám vůbec bude tahle tolik opěvovaná pochoutka chutnat.

sběr - zdánlivě nejsnadnějším způsobem získání listů česneku medvědího je výprava do přírody. Česnek medvědí u nás roste na celém území roztroušeně až hojně, vzácnější je pouze v jihozápadní polovině Čech. Nejčastěji se vyskytuje v lužních a listnatých lesích, kolem potoků, na úpatích svahů. Roste na vlhkých, písčitohlitých až jílovitých půdách. Pokud zvolíme tuto variantu, měli bychom mít na mysli, že chuť na zdravé lístky nemáme sami. Po návštěvě lokality by za "sběrači" neměla zůstávat holá pláň. To znamená, že bychom měli sklízet jen pěkné listy, nikdy nevytrhávat rostliny i s cibulkou. I pohyb v lokalitě by měl být co nejohleduplnější, abychom zbytečně porost příliš nepodupali. Česnek medvědí sice mezi chráněné rostliny nepatří, ale v některých místech je jeho lokalita součástí přírodní rezervace (často v oblastech lužních lesů). Tam je třeba respektovat pravidla ochrany přírody. V sousedním Německu mají pravidla přísnější – mimo chráněná území můžete sbírat pro osobní potřebu, ale každý, kdo chce sbírat tuto bylinu pro komerční účely musí mít povolení.

česnek medvědí můžeme pěstovat i v zahradě

pěstování – pokud máme prostornou zahradu, kde najdeme vhodný kout pro pěstování česneku medvědího, pak si jej můžeme vysadit. Někdo ho vysévá ze semínek, ti, kteří jej chtějí získat rychleji, vysazují sazenice. V prodeji bývají na tržištích i menších zahradnictvích. Výhodou pěstovaného česneku je skutečnost, že jej máte po ruce a můžete tedy utrhnout vždy jen tolik listů, kolik potřebujete např. k přizdobení jídla. Pokud však chcete z česneku připravovat např. pesto, pak potřebujete pro jeho pěstování větší plochu. Má-li česnek příznivé podmínky, časem se začne sám rozrůstat a množí se i semeny. Bohužel, chutná nejen lidem, ale také plzákům a tak hrozí nebezpečí, že se s nimi budete muset "podělit".

rozdíl mezi konvalinkou (vlevo) a česnekem medvědímNespleťte si medvědí česnek s konvalinkou

Jistě, v době květu je jasné co je co. Ale v nekvetoucím stavu hrozí nebezpečí záměny listů česneku medvědího za listy konvalinky vonné, která je jedovatá. Proto i tady platí důležité pravidlo: sbíráme pouze rostliny, které dobře poznáme. Naštěstí pro nás má česnek opravdu nezaměnitelnou "vůni" – stačí listy lehce rozemnout v prstech a máme jasno.