vyšlechtěné orchideje můžete pěstovat i v bytě

Orchideje pro začátečníky

Představíme vám druhy, jejichž pěstování zvládají úspěšně i začátečníci. Při volbě vhodné odrůdy a dodržení základních pravidel péče se z pestrých exotických květů můžete těšit dlouhodobě a opakovaně. Zatímco pěstování původních botanických druhů orchidejí je velmi náročná disciplína, hybridní druhy byly vyšlechtěny pro běžné bytové podmínky. Při nákupu tedy vybírejte takový druh, pro který máte ve svém bytě vhodné podmínky.



Využijte nabídky specializovaných obchodů. Nejen, že v nich mají velmi kvalitní rostliny, ale získáte i rady jak správně o rostlinu pečovat. V únoru probíhají v mnoha zahradních centrech prodejní výstavy, kde vám odborníci poradí jak ten který druh nejlépe pěstovat.

Phalaenopsis, Paphiopedilum a Cattleya

Druhy orchidejí

OncidiumNejméně nároků na pěstování mají orchideje rodu Phalaenopsis, česky označované jako můrovec. Šlechtitelům se podařilo nakřížit rostliny, které mají nejen velmi atraktivní květy, ale snášejí sušší vzduch i drobné pěstitelské prohřešky. 

  • pokojová teplota by neměla poklesnout pod 18 °C
  • dostatek rozptýleného světla. Přímé slunce poškozuje listy
  • pravidelná mírná zálivka měkkou odstátou vodou pokojové teploty

Co orchidejím nesvědčí:

  • přílišná zálivka, voda neodtéká z květináče
  • průvan v zimních měsících

K dalším snadno pěstovatelnými orchidejím patří dendrobia. V přírodě roste většina druhů tohoto rodu epifyticky (na stromech), odtud český název stromobytec. Při jejich nákupu mějte na paměti, že existují dvě skupiny těchto orchidejí. Každá z nich má výrazně jiné požadavky na péči: 

  • Dendrobium bigibbum vyžaduje celoročně pokojové teploty, umístění na jižním okně a přiměřenou zálivku i v zimě. 
  • Paphiopedilum čili střevíčníkDendrobium nobile má silné, článkované pahlízy a opadavé listy. V zimě potřebuje teploty pouze kolem 7 až 10 °C se silným omezením zálivky.

Paphiopedilum si pro tvar svého výrazného květu vysloužil české jméno střevíčník. Hybridy tohoto druhu nejlépe prospívají při pokojové teplotě kolem 20 °C. Nevadí jim ani nižší vzdušná vlhkost moderních bytů. Nejlépe se jim daří v polostínu, tedy například na východní nebo západní straně. Listy jsou náchylné na infekce, proto se jim při zálivce snažíme vyhnout.

K dalším orchidejím, které lze poměrně snadno pěstovat v bytech, patří hybridy rodů Oncidium a Cattleya. Ty však k opětovnému kvetení vyžadují více světla a dočasné snížení teploty.