lobelka šarlatováMezi exponáty, které tentokrát zaujaly odbornou porotu i laickou veřejnost, je naprosto nepřehlédnutelná téměř metr vysoká lobelka šarlatová (Lobelia cardinalis). Na rozdíl od lobelky drobné (Lobelia erinus), kterou pěstujeme v nádobách za oknem či na balkonech jako oblíbenou letničku, patří lobelka šarlatová mezi trvalky. Kvete svítivě červeně od června do září. Roste kolem jezer, potoků na vlhčích loukách v severní Americe od Kanady po Mexiko. S oblibou se vysazuje na vlhčí stanoviště na slunci nebo lehkém polostínu.



Cibuloviny kvetou na skalkách hlavně v jarním období. Nerinky (Nerine) jsou cibulnaté rostliny s úzkými řemenitými listy a vícekvětým okolíkem, který tvoří 5 – 10 květů na vzpřímeném stvolu. Nerine Bowdenii rozkvétá v našich podmínkách pastelově sytě růžovými květy v září. Ve své domovině na jihu Afriky roste v travnatých savanách, v oblasti s letními dešti, především na vlhkých skalách vyšších poloh a hojně i kolem cest. Ve střední Evropě musíme její cibulky před příchodem mrazu uschovat do bezmrazých prostor.

K méně známým trvalkám patří aromatická medonosná bylinka Agastache aurantiaca. Zatímco její kultivar Apricot Sprite dorůstá výšky až 45 cm, Agadir Orange je nízká kompaktní trvalka dorůstající výšky 30-40 cm. Zvlášť ceněné je na ní dlouhé období květu. První oranžově zářivé květy rozkvétají počátkem léta a vytrvale zdobí záhony až do konce sezóny.

Pro návštěvníky jsou po osmnáct dní připraveny nejen pozdně kvetoucí skalničky, ale také přehlídka zakrslých dřevin, které se na skalkách hezky vyjímají. Zahradnictví Krulichovi připravilo přehlídku rostlin, které jsou okrasné nejen květy, ale především svými listy (hosty a dlužichy). Zvlášť dlužichy (Heuchera) jsou v tomto období atraktivní svými zajímavě tvarovanými a různobarevnými listy. K dalším ozdobám výstavy patří jehličnany, bonsaje či vřesovištní rostliny. Tradiční součástí výstavy je také prodej rostlin a odborné poradenství.

dlužichy v různých barvách listů

Historie oblíbených pražských výstav skalniček začala v roce 1969 v Praze, kdy ve foyeru Národního muzea proběhla výstava lomikamenů. Pak výstavy probíhaly podle možností v různých místech, až se podařilo dlouhodobě zakotvit právě v sousedství Faustova domu.

Místo konání: Zahrada vedle Faustova domu, Praha, Karlovo náměstí

Kontakt: www.soldanella.cz

Termín: 8. – 20. 9. 2014, 9 – 18 hodin