Loni lilie, letos růže

Zatímco v loňském roce měly v historických interiérech hlavní roli lilie, letos hrají prim růže. Organizátoři tradičních květinových výstav si zvolili symboliku války růží. Boj o prvenství mezi bílou růží Yorků a červenou růží Lancasterů pomyslně přenesli do květinových výstav na hradech a zámcích



Téma letošních květinových výstav připomíná vojenský konflikt, jehož prostřednictvím se v 15. století dvě větve královského rodu snažily získat vládu v Anglii. Růže samotné v tomto boji žádnou roli nehrály, přesto se staly jejím symbolem. Ale až v 19. století, kdy tento boj dvou dynastií označili jako Válku růží historii. To proto, že rod Lancasterů měl ve znaku růži červenou a štít rodu Yorků zdobila růže bílá.

Bučovický zámek je unikátní stavbou italské renesance na sever od Alp. Na rozdíl od většiny našich renesančních zámků se nejedná o renesanční přestavbu staršího sídla, ale o originální projekt italské pozdně renesanční stavby. Součástí rozsáhlého areálu je renesanční zahrada, hradební zdi a vodní příkop. Arkádové nádvoří zdobí 90 sloupů, které jsou bohatě vyzdobeny celkem 540 reliéfy. Pozorný divák na nich objeví nejen válečné motivy a erby, ale také množství rostlin, fantastických zvířat či hudebních nástrojů.

Místo konání: státní zámek Bučovice

Kontakt: www.zamek-bucovice.cz

Termín: 6. - 9. 9. 2014