Květinová výstava je pro návštěvníky připravena v prostorách Paláce s Břitovou věží. Autorem nepřehlédnutelných květinových aranžmá vytvořených z lilií, chryzantém i mnoha dalších květin je známý florista Slávek Rabušic a jeho tým, kteří dlouhodobě tvoří tematické květinové výstavy na památkových objektech po celé České republice.



Hrad Veveří leží na západě brněnské městské části Bystrc, zhruba 12 kilometrů severozápadně od centra Brna na skalnatém ostrohu nad Brněnskou přehradou. Je to jeden z nejrozsáhlejších a nejstarších hradních areálů nejen na Moravě, ale i v celé České republice.

Kuno, syn Gerhardův, zastával funkci purkrabího na královském hradě Veveří v letech 1253 - 1262. Později nechal založit hrad Kunštát a stal se zakladatelem rodu pánů z Kunštátu. A právě rod pánů z Kunštátu je hlavním tématem akcí Národního památkového ústavu pro sezonu 2014.

Projekt Rok pánů z Kunštátu připomíná 550. let od dokončení diplomatických misí, které vyslal český král Jiří z Poděbrad na západní konec tehdy známého světa. Za ten se považoval až do Kolumbovy výpravy mys Finisterre (lat. Finis Terræ – tedy Konec Země). Podrobnosti o tomto poselství zachytil jeden z jeho účastníků, Václav Šašek z Bířkova - Deník o jízdě a putování pana Lva z Rožmitálu a z Blatné z Čech až na konec světa v letech 1465-67.

Místo konání: statní hrad Veveří

Kontakt: www.veveri.cz

Termín: 23. – 31. 8. 2014