Tajemství rostlin, foto Viktor SýkoraZpůsob, jakým dokáže Viktor Sýkora zprostředkovat divákům detaily rostlin, je velmi pracný. Po desítkách minut až hodin příprav semen či jiných částí rostlin pro samotné focení následují hodiny úprav pořízených snímků. Sebemenší nečistota dokáže na zvětšeném snímku pokazit výsledný dojem. Výsledek trpělivého snažení pak ale stojí za to. Fotografie nám ukazují něco, co bychom běžným okem neměli šanci nikdy spatřit. A pokud autor snímek citlivě upraví také barevně, v němém úžasu zíráme nad "uměním" přírody. Některé tvary a struktury zvlášť dobře vynikají při osvícení ze spodní strany.



Vystavené fotografie vznikaly dvěma technicky odlišnými přístupy: světelnou mikroskopií a skenovací elektronovou mikroskopií. Na fotografiích jsou zachycena semena, květy i plody v mnohonásobném zvětšení. Obdivovat můžete dvounažky mrkve obecné, ostnité háčky na vrcholu češule hlaváče fialového.

Viktor Sýkora vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Nyní pracuje na 1. lékařské fakultě UK v Praze. Věnuje se volné fotografické tvorbě, především mikrofotografii. Úspěšně publikuje u nás i v zahraničí, na svém kontě má i řadu ocenění z mezinárodních soutěží. V roce 2009 vyšla kniha jeho fotografií s názvem Tajemství rostlin, která představuje přes 170 velkoformátových mikrofotografií více než 130 druhů rostlin.

Místo konání: Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, Velká výstavní síň

Kontakt: www.muzeum-roztoky.cz

Termín: 1. 8. 2014 — 26. 10. 2014, od středy do neděle 10 – 18 hodin
V září výstavu doplní workshopy o technikách fotografování vedené autorem výstavy. Bližší informace poskytne web muzea.