Naši předkové si velmi pilně zapisovali nejen zajímavé jevy ve vývoji počasí, ale i souvislosti, které z toho vyplynuly pro úrodu. Odkázali nám tak dědictví nejen v podobě oblíbených pranostik, ale i spoustu zkušeností v hospodaření s půdou. Díky tomu máme velmi podrobné zprávy o počasí i z dob, kdy nebylo možné informace měřit a ukládat automaticky. Poznámky o dění na zahradě zdaleka nejsou jen jakousi „zahradní kronikou“. Jsou něčím mnohem víc - jsou nástrojem, který nás posune v dalších letech k větším sklizním.



Plán zahrady – nemusí vypadat jako od zahradního architekta, ale pokud si dáte trochu práce se zaznamenáním aktuálního stavu, můžete snáze dumat nad plány do budoucna. Většinou se dělá v měřítku 1 : 100; tedy 1 cm na plánku odpovídá 1 metru na zahradě. Pokud chcete rozkreslit menší zahradu do větších detailů, pak zvolte měřítko 2 : 100 nebo 3 : 100.

Fotky nahradí mnoho slov – množství důležitých informací dnes můžete velmi snadno pořídit fotoaparátem, třeba i z mobilního telefonu. V klidu pak můžete srovnávat fotky z různých ročních období a zvažovat, kde by se hodilo něco přidat (a nebo třeba i ubrat). Pro takový účel se velmi hodí zapnout funkci data vloženého do snímku.

Zaznamenejte výkyvy počasí – pokud se chcete věnovat zahradničení intenzivně, pak se velmi hodí zapisování průběžných poznámek. Díky nim zachytíte vývoj zahrady s ohledem na aktuální stav počasí. Zvlášť se podobná pozorování hodí pro vhodné načasování postřiků ovocných stromů.

Hnojení a postřiky zapisujte do kalendáře – pamatovat si, kdy, co a čím jsme naposledy hnojili či ošetřovali, je chvíli možné. Ale jakmile přípravků použijete víc nebo vám termíny rozhodí počasí, jste na nejlepší cestě na něco zapomenout. A co teprve za rok! To budete jen matně vzpomínat, který postřik na to či ono fungoval. Poznámky o aplikacích postřiků jsou velmi důležité i s ohledem na různě dlouhé ochranné lhůty či intervaly. Díky poznámkám by se vám nemělo přihodit, že budete nějaký postřik aplikovat zbytečně často, a nebo že byste sklízeli plody, které s ohledem na chemické ošetření nejsou ke konzumaci způsobilé.

Tahák pro plánování v zeleninové zahradě – plodiny mají různé nároky na živiny, proto se dělí podle tratí. Pro co nejúčelnější využití záhonů je důležité zápisky průběžně doplňovat. Zapisujte si vždy nejen hlavní plodinu, ale třeba i zelené hnojení. Snadněji se vám pak bude připravovat osevní plán pro další rok. Ve většině případů platí, že s ohledem na zvýšené riziko chorob bychom na stejném pozemku neměli pěstovat rostliny stejné nebo příbuzné.

Co je co – v zeleninové zahradě se velmi hodí poznámky o tom, jak se dařilo pěstování té které odrůdy. Díky tomu v dalším roce budete vědět, co se osvědčilo a čemu se raději vyhnout. Ideální by bylo zapsat čas výsevu a sklizně, případně poznámky o napadení škůdci a co proti nim pomohlo.

Informace o jménech rostlin mají své opodstatnění také v okrasné zahradě. Zvlášť, pokud si koupíte nějaký atraktivní kultivar a bude jej chtít v budoucnu doplnit dalším kouskem, tak abyste věděli, co už máte. Díky znalosti názvů rostlin a jejich kultivarů snadněji vyhledáte informace o vhodné péči.

Cedulka s názvem rostliny zapíchnutá v záhonku je praktická, ale vhodné je vše zaznamenat i do poznámek. Stačí, aby nějaký „šotek“ cedulku přemístil nebo se povětrnostní vlivy postaraly o její nečitelnost. Cedulky popsané sebepečlivěji lihovým fixem velmi brzy ztratí veškerou informační hodnotu, úspěch většinou nepřinese ani popisovač CD a DVD. Zahradníci často popisují cedulky obyčejnou tužkou. Asi nejvhodnějším řešením je univerzální popisovač Centropen 2799 Hobby plus. Dobře píše na většině povrchů a navíc odolává vodě, otěru, ale i povětrnostním vlivům.

Co zahradník, to originál - možná, že máte ozkoušené ještě nějaké jiné triky, jak zlepšovat výsledky svého zahradničení. Budeme velmi rádi, pokud se o své zkušenosti podělíte v diskusi pod článkem.