červené tulipány vyniknou s modrými pomněnkamiObdivovat můžete 111 odrůd ve 12 skupinách šlechtění od jednoduchých časných až po liliovité tulipány. Přehlídku světového sortimentu tulipánů přichystali pracovníci Dendrologické zahrady, která je součástí Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví.



Výstavu tulipánů doplňuje také rozrůstající se sbírka narcisů (přes 100 odrůd), které rostou především v narcisové louce u Černého rybníka. Souběžně kvetou také desítky druhů ostatních drobných cibulovin od krokusů, botanických tulipánů až po ladoňky.

Při procházce Dendrologickou zahradou uvidíte nejen množství atraktivních květů, ale zároveň získáte inspiraci pro využití cibulovin ve vlastní zahradě. Pro zájemce o využití tulipánů v zahradách i veřejné zeleni je připravena exkurze v sobotu 3. května. Lektor Zdeněk Kiesenbauer se s jejími účastníky podělí o zkušenosti s pěstováním cibulovin a upozorní na vhodné kombinace s ostatními rostlinami.

Některé tulipány vyšlechtěné v České republice jsou tak atraktivní, že obstály v nejtěžší světové konkurenci. Mezi nejkvalitnější kultivary na světě, které se ve velkých výměrách pěstují i v samotném Holandsku, patří ty z dílny Jiřího Václavíka. Konkrétně Gavota (purpurově fialový se silným krémově žlutým lemem), Rajka (rudě purpurový s krémovými lemy) a Havran (sametově hnědě purpurový s černým nádechem).

Místo konání: Průhonice, Dendrologická zahrada
Kontakt: dendrologickazahrada.cz
Termín:
22. 4. – 11. 5.2014, út – ne 9 – 18 (duben), 9 – 19 (květen)
Exkurze Tulipány a drobné cibuloviny se koná 3. 5. 2014. Sraz v 11. hodin u hlavního vchodu do Dendrologické zahrady. Na exkurzi je třeba se přihlásit předem prostřednictvím rezervačního systému na webu zahrady.