Vanilla atropogon z vietnamského pralesa, foto Romana RybkováVanilka z vietnamského pralesa

Návštěvníci uvidí nejen živé orchideje, ale také jejich fotografie přímo z míst, kde v přírodě rostou. Velké množství obrazového materiálu vzniklo díky několikaleté spolupráci českých botaniků s vietnamským Institutem tropické biodiverzity z Ho Či Minova Města.



Členové expedice pražské botanické zahrady loni při průzkumu vietnamského deštného pralesa objevili na březích říčky Song Day rozkvetlé květenství vanilky. Šlo o nápadnou a vzrostlou liánu s poměrně velkými květy ve výrazné barevné kombinaci žlutozelené a hnědočervené s nápadně "vlasatým" pyskem. Nikdo z nich ji však neznal. Když botanici porovnali získaná data, zjistili, že se jedná o zcela nový druh. Rostlinu pojmenovali Vanilla atropogon podle tmavých chlupů na pysku (atro- tmavý, pogon–  vousy).

Víkend pěstitelský, přednáškový i aranžovací

Každý víkend bude po dobu konání výstavy orchidejí probíhat doprovodný program jen pár kroků od skleníku Fata Morgana. Konkrétně v chodbě u zásobních skleníků v Areálu Západ, začátek vždy ve 14 hodin.

  • První víkend, tedy 8. a 9. března, se ponese v pěstitelském duchu. Připraveny jsou ukázky i užitečné rady na téma Jak pěstovat orchideje.
  • Druhý víkend, 15. a 16. března bude přednáškový. V sobotu představí Karel Petrželka Orchideje Vietnamu a v neděli si můžete poslechnout přednášku Jana Ponerta na téma Vietnamská přírodní rezervace Hon Ba a její orchideje.
  • Třetí víkend,  22. a 23. března, je aranžovací. Aranžér Miroslav Láska vám ukáže Jak použít orchideje do aranžmá.

Součástí výstavy je poradna pro začínající i zkušené pěstitele orchidejí. Chybět nebude prodej orchidejí.

Místo konání: Botanická zahrada Praha – Troja, skleník Fata Morgana

Kontakt: www.botanicka.cz

Termín: 7. – 23. 3. 2014, úterý až neděle 9 – 18 hodin (čas otevření skleníku Fata Morgana po dobu konání výstavy orchidejí)