Diskuze na téma: Napadená mrkev červem

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 10.10. 2016 00:00
Dobrý den. Mám okousanou mrkev červíkem asi 8mm dlouhý, barva bílorůžová, má hnědou hlavu a dvě tmavá kusadla. Prosím o označení a o možnou přírodní ochranu. Děkuji Rybová

Autor: Ilona Rybová , Vloženo: 18.10. 2016 12:44
Dobrý den, dle Vašeho popisu by se mohlo jednat  o pochmurnatku mrkvovou. Je to poměrně často se vyskytující škůdce, který napadá kromě mrkve i další druhy zeleniny, např. celer nebo petržel. Kukly pochmurnatky přezimují v půdě a na jaře se z nich líhnou první dospělí jedinci, v srpnu pak další generace. Samičky nakladou vajíčka v okolí mladých rostlinek mrkve a vylíhlé larvy ožírají nejprve menší kořínky, postupně napadají i kůlový kořen v zemi.
Pokud nechceme používat chemický způsob ochrany zeleniny, lze se řídit některými pravidly pro nepřímou ochranu mrkve:  záhony s kořenovou zeleninou střídáme v určitých periodách (po 3-5 letech), nové záhonky zakládáme co nejdále od těch z předchozího roku (larvy nepřelétají) a ve větších plochách, neboť  případné napadení se pak omezí většinou jen na okrajové části záhonu.
Vhodné je také odstraňovat napadené kořeny a častěji likvidovat plevel (dospělci pochmurnatky mají rádi stín, který jim vyšší rostliny poskytují). Jinak lze osetou plochu   chránit i speciální netkanou textilií či použít speciální lepové desky pro odchyt dospělých jedinců.