Diskuze na téma: Záchrana fíkusu

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 27.7. 2015 00:00
Prosím o radu ako postavit na nohy moj fikus elastica. Jeho problémy: 1. krutenie listov 2. bodky po obode takmer kazdeho listu. Bodky su svetlozelenej farby 3. zltnutie a opadavanie starych velkych listov (asi som ho preliala, teraz uz asi 3 tyzdne nepolievam plus kyprim podu, aby sa vzduch dostal aj hlbsie a poda vyschla. Rastlina je totiz zasadena v kvetinaci bez mozneho odtoku vody) 4. ma na sebe drobne zivocichy. Az dnes som to zistila ako tu surfujem, tak som ho dokladne prehliadla, ci to nemoze byt aj kvoli tomu. Su velmi male, volnym okom poriadne nevidim strukturu, ale skor gulateho tvaru a behaju po listoch. Nie je ich vela. A nasla som aj asi 2 velmi jemne male pavucinky. Prosim o radu co robit, co za preparat kupit, aby sa mu zacalo darit.

Autor: Tereza S. , Vloženo: 27.7. 2015 16:43
Váš dotaz je vlastně celé klubko dotazů v jednom. A svým způsobem nechybí ani odpověď. Zkusíme tedy vše rozmotat od toho nejvážnějšího prohřešku. Tím je bezesporu nevhodná pěstební nádoba a zálivka.

fíkus pryžodárný (Ficus elastica), někdy též přezdívaný gumovník, nemá rád přelití (kořeny zahnívají), ale dobře mu nedělá ani přeschnutí substrátu (kořeny zasychají). Ideální stav je zalévání po částečném vyschnutí substrátu (v zimních měsících je třeba zálivku omezit).
Ztráta nejspodnějších listů může být dána také stářím rostliny. Ve vašem případě to s nejvyšší způsobilo přelití kombinované s přeschnutím. Určitě by bylo vhodné přesadit rostlinu tak, aby v nádobě nezůstávala nadbytečná voda. Shození listů však může být i reakcí na prudkou změnu teploty či průvan.
Ostatní problémy nejspíš vznikly v důsledku špatné vitality rostliny. Neuvádíte, jak často fíkus přesazujete, popř. hnojíte. U mladších rostlin se doporučuje přesazování v intervalu 1x ročně, starší exempláře stačí přesadit 1x za dva roky. Samozřejmostí by mělo být i pravidelné přihnojování.
Zasychání a svinování listů může být projevem nízké vzdušné vlhkosti. Fíkus má rád vzdušnou vlhkost. Dobře mu dělá pravidelné otírání listů od prachu a jejich rosení.
Drobní živočichové budou nejspíš svilušky. Tyti škůdci nemají rádi vlhký vzduch. Pomoci by mohlo osprchování rostliny.

Zvažte, kolik energie můžete a chcete věnovat záchraně fíkusu. Není vhodnější koupit novou rostlinu, které budete od počátku věnovat odpovídající péči?