Zeleninová zahrada

Jak správně pečovat o zeleninu a bylinky od zasazení až po sklizeň?

Břečťan - jedovatý

Nepřihlášený uživatel - Marcela Molendová

Otázka:

Před pár léty jsme zasadili břečtan u stěny. Nyní svými kořeny sahá i do zeleninové zahrádky. Můžeme tam i nadále pěstovat zeleninu, když břečtan je jedovatou rostlinou?

Odpověď:

Břečťan (Hedera) skutečně patří mezi rostliny, kterým bychom měli věnovat zvýšenou pozornost, zvlášť, pokud se na zahradě pohybují děti. Na stránkách Toxikologického informačního střediska http://www.tis-cz.cz/ je břečťan zařazen mezi jedovaté venkovní rostliny. Potíže může způsobovat celá rostlina. Nejvážnější nebezpečí pro člověka představuje konzumace plodů. Dotek s mladými výhony může u alergických jedinců vyvolat alergickou reakci.

Rostlinné jedy bývají vázány na určitý druh rostliny. Proto se domníváme, že nebezpečí "otrávení" pěstované zeleniny jedovatým břečťanem, není vysoké. Každopádně prorůstání kořenů břečťanu do záhonů ideální není. Kořeny břečťanu mohou sahat poměrně hluboko a tak je nebezpečí, že pěstované zelenině budou odebírat živiny i vláhu.

Proto doporučujeme držet břečťan pod kontrolou a jeho šíření do zeleninové části zahrady minimalizovat. Tam, kde se břečťanu dobře daří, se dokáže šířit velmi intenzivně a posléze byste mohli místo zeleninové mít spíše "břečťanovou" zahrádku.



Podobné příspěvky

  • Ředkvičky jdou do květu

    Nepřihlášený uživatel - zdeněk mora

    Otázka:

    Mám problém s tím, že mi ředkvičky vyrážejí do silných stvolů a listů a ne do kořenů. Stačí stvoly zalamovat abych dosáhl lepší úrody, nebo už to nezachráním?

    » zobrazit odpověď

  • Úprava mrkve po sklizni

    Nepřihlášený uživatel - Zdeněk Hejda

    Otázka:

    Z časových důvodů jsme museli sklidit mrkev a petržel v současné době, kdy je půda velmi zamokřená. Na sklizené mrkvi zůstalo velké množství hlíny. Je vhodné před skladováním mrkev od hlíny umýt vodou? S pozdravem Zdeněk Hejda

    » zobrazit odpověď

  • Co s kvetoucí rebarborou?

    Otázka:

    Každý rok mi na jaře vykvete rebarbora. Prý tím končí její plodnost. Je možné kvetení předejít? Nedělám chybu, že ji moc hnojím? Lucie

    » zobrazit odpověď

  • Existují brambory více odolné proti plžům?

    Otázka:

    Někde jsem zaslechl, že existují odrůdy brambor, které lépe odolávají plzákům. Můžete mi poradit, kde bych je sehnal? Rok co rok mi plzáci likvidují značnou část bramborové natě. Díky, Tomáš.

    » zobrazit odpověď