chřest bílý i zelenýPěstování chřestu v našich zemích mělo dlouhou tradici a skvělé výsledky. Na zániku velkých chřestoven se podepsal velký podíl ruční práce i nevyrovnané výnosy. Navíc měl chřest krapet pošramocený "kádrový profil". Byl považován spíše za lahůdku pro bohaté a tak nebyl před rokem 1990 zájem jeho pěstování příliš podporovat.



Nejslavnější chřestové plantáže vznikly v Ivančicích počátkem 19. století. Poslední chřestovnu tu zavřeli v 70. letech. Ve své době byl prý ivančický chřest ve světě známější než plzeňské pivo. Vyvážel se do celého Rakouska – Uherska. S oblibou si na něm pochutnávala například císařovna Sissi.

Když se před dvaceti lety rozhodli slávu ivančického chřestu připomenout na Slavnostech chřestu, museli jej dovézt ze Slovenska, konkrétně z Velkých Levár. Letos se však v Ivančicích bude podávat český chřest, konkrétně z farmy v Hostíně. Ivančičtí patrioti však pevně věří, že za pár let už budou moci k ochutnání nabídnout také chřest vypěstovaný v jejich nově založené chřestovně.

Na pozemcích u Stříbského mlýna by mohly první chřestové výhonky rašit už za několik let. Tentokrát nepůjde o velkopěstírnu, ale o ukázkovou zahradu, která bude slávu vaneckého chřestu připomínat. V Ivančicích budou pěstovat hlavně zelený chřest, který je méně náročný na pěstování. Bílý chřest budou pěstovat jen okrajově postaru pod hliněnými poklopy. Půjde hlavně o ukázku, jak zde pěstování kdysi vypadalo.

Slavnosti českého chřestu v Hostíně

  • Místo konání: farma Hostín u Vojkovic na Mělnicku
  • Kontakt: www.ceskychrest.cz
  • Termín: 7. 5. 2016 od 9 hodin
    Ukázka pěstování, sklizně, třídění a přípravy chřestu s výkladem a radami odborníků; prodej čerstvě sklizeného chřestu za zvýhodněné ceny; chřestové gastronomické speciality připravované špičkovými kuchaři přímo na místě; soutěž Chřestožrout i zábavný program pro nejmladší návštěvníky. Pro návštěvníky budou připraveny nejrůznější chřestových pochoutek, zvýhodněný prodej zeleného i bílého chřestu.

Slavnosti chřestu v Ivančících – 22. ročník

  • Místo konání: Ivančice u Brna
  • Kontakt: www.slavnostichrestu.cz
  • Termín: 20. – 22. 5. 2016
    V minulých letech se chřestové speciality a nápoje servírovaly v nerecyklovatelných plastových talířích, miskách a kelímcích. Na letošních slavnostech vás u vybraných pokrmů čeká servírování na kompostovatelných palmových listech, porcelánových talířích nebo nápoje rozlévané do vratných kelímků. Chřestové speciality budou připravovat špičkoví kuchaři osmi moravských restaurací. Ani tentokrát na slavnostech nebudou chybět prodejci regionálních produktů, řemeslný jarmark nebo milovníky vína oblíbený WinePoint.