• Druhy medu - tekutý květový

    Druhy medu – nejzdravější a nejchutnější med

    , 0 komentářů

    Od nepaměti využívali lidé produkty včel k získání hodnotné potravy, později v nich pak objevili i mnoho zdravotních a kosmetických účinků. Med byl vyhledáván jako sladká pochoutka, má nezastupitelné místo ve výživě člověka i v dalších oborech lidské činnosti. V článku najdete informace o tom, jak včely med vyrábějí, čím se od sebe jednotlivé druhy liší i další zajímavé informace.

  • rajská polévka ozdobená květem brutnáku lékařského

    Brutnák naparádí zahradu i talíř

    , 0 komentářů

    Občas se přihodí, že si někdo vyseje směs bylin a pak ho překvapí blankytně modré květy ve tvaru pěticípých hvězdiček. Jsou to květy brutnáku lékařského, který není všeobecně známý. Nejspíš proto, že u nás ve volné přírodě běžně neroste. Přitom pěstování brutnáku je nenáročné a jeho květy sluší nejen zahradě, ale i kuchyňským výtvorům.

  • lišaj smrtihlav patří k největším evropským motýlům

    Lišaj smrtihlav – motýl se špatnou pověstí

    , 0 komentářů

    Kresba připomínající lebku dala jednomu z největších evropských motýlů nejen jméno, ale i špatnou pověst. Lidé věřili, že pokud se někde lišaj smrtihlav objeví, přináší zprávu o něčí smrti. Paradoxně tak mnohdy podobná setkání končila smrtí lišaje.

  • biologická ochrana rostlin proti slimákům má své limity

    Biologická ochrana rostlin má své limity

    , 0 komentářů

    Ochranu rostlin si často spojujeme s chemickými prostředky a vybavíme si nepřeberné množství různých pesticidů, fungicidů či herbicidů. Jejich možné nepříznivé vedlejší účinky a částečně se snižující účinnost se však stává silným motivem k hledání alternativních způsobů. Při dodržení určitých pravidel lze výskyt některých škůdců silně omezit i přírodní formou, za pomoci využití biologické ochrany.

  • moruše - plody morušovníku černého a bílého

    Moruše neznámé, milované i nenáviděné

    , 1 komentář

    Skutečnost, že housenky bource morušového jiné, než morušové, listí nežerou, je všeobecně známá. Méně se ví, jak důmyslně naši předci plody těchto stromů využívali v kuchyni. Zlatá éra pěstování morušovníků u nás je ta tam. Leckde však rostou letité morušovníky v parcích či alejích.

  • letní květy jiřin

    Pěstujeme jiřiny: péče během léta

    , 0 komentářů

    Abychom se mohli těšit z krásných pestrobarevných květů, věnujeme jiřinkám během vegetace o něco více pozornosti. Trochu práce navíc se jistě vyplatí, odměnou za vynaloženou energii nám budou nádherné vznešené rostliny, bohatě kvetoucí až do pozdních podzimních měsíců.

  • kopr - listy a květy

    Čerstvý kopr celé léto

    , 0 komentářů

    Pokud patříte k těm, kterým kopr příjemně voní a chutná, pak není nic snadnějšího, než ho mít stále po ruce. Kopr se odedávna používá jako zelenina, koření i léčivka. Kromě kořenů se využívají všechny části rostliny: nať, listy, kvetoucí okolíky, zralé i nezralé semeno.

  • otakárek ovocný na rozkvetlé levanduli

    Levandule provoní zahradu i šatník

    , 0 komentářů

    Oblibu, kterou si levandule získala, by jí mohla leckterá rostlina závidět. Tato prastará kulturní rostlina, milující sluneční paprsky, se využívá především v kosmetice a ve farmacii. Její květy jsou nejen ozdobou letních zahrad, ale v sušené podobě nás provázejí celoročně.