-
Druhy medu – nejzdravější a nejchutnější med
Od nepaměti využívali lidé produkty včel k získání hodnotné potravy, později v nich pak objevili i mnoho zdravotních a kosmetických účinků. Med byl vyhledáván jako sladká pochoutka, má nezastupitelné místo ve výživě člověka i v dalších oborech lidské činnosti. V článku najdete informace o tom, jak včely med vyrábějí, čím se od sebe jednotlivé druhy liší i další zajímavé informace.
-
Brutnák naparádí zahradu i talíř
Občas se přihodí, že si někdo vyseje směs bylin a pak ho překvapí blankytně modré květy ve tvaru pěticípých hvězdiček. Jsou to květy brutnáku lékařského, který není všeobecně známý. Nejspíš proto, že u nás ve volné přírodě běžně neroste. Přitom pěstování brutnáku je nenáročné a jeho květy sluší nejen zahradě, ale i kuchyňským výtvorům.
-
Lišaj smrtihlav – motýl se špatnou pověstí
Kresba připomínající lebku dala jednomu z největších evropských motýlů nejen jméno, ale i špatnou pověst. Lidé věřili, že pokud se někde lišaj smrtihlav objeví, přináší zprávu o něčí smrti. Paradoxně tak mnohdy podobná setkání končila smrtí lišaje.
-
Biologická ochrana rostlin má své limity
Ochranu rostlin si často spojujeme s chemickými prostředky a vybavíme si nepřeberné množství různých pesticidů, fungicidů či herbicidů. Jejich možné nepříznivé vedlejší účinky a částečně se snižující účinnost se však stává silným motivem k hledání alternativních způsobů. Při dodržení určitých pravidel lze výskyt některých škůdců silně omezit i přírodní formou, za pomoci využití biologické ochrany.
-
Moruše neznámé, milované i nenáviděné
Skutečnost, že housenky bource morušového jiné, než morušové, listí nežerou, je všeobecně známá. Méně se ví, jak důmyslně naši předci plody těchto stromů využívali v kuchyni. Zlatá éra pěstování morušovníků u nás je ta tam. Leckde však rostou letité morušovníky v parcích či alejích.
-
Pěstujeme jiřiny: péče během léta
Abychom se mohli těšit z krásných pestrobarevných květů, věnujeme jiřinkám během vegetace o něco více pozornosti. Trochu práce navíc se jistě vyplatí, odměnou za vynaloženou energii nám budou nádherné vznešené rostliny, bohatě kvetoucí až do pozdních podzimních měsíců.
-
Čerstvý kopr celé léto
Pokud patříte k těm, kterým kopr příjemně voní a chutná, pak není nic snadnějšího, než ho mít stále po ruce. Kopr se odedávna používá jako zelenina, koření i léčivka. Kromě kořenů se využívají všechny části rostliny: nať, listy, kvetoucí okolíky, zralé i nezralé semeno.
-
Levandule provoní zahradu i šatník
Oblibu, kterou si levandule získala, by jí mohla leckterá rostlina závidět. Tato prastará kulturní rostlina, milující sluneční paprsky, se využívá především v kosmetice a ve farmacii. Její květy jsou nejen ozdobou letních zahrad, ale v sušené podobě nás provázejí celoročně.
-
Broskev neplodí
Dobrý den. Mám 4letou broskev Harbrite a ještě neplodila. Mám zahradu ve výšce 600m. Děkuji za odpověď. Jarda.
» odpověď -
Nežádoucí výhonky u trubače
Dobrý den, prosím, můžete mi poradit, jak se zbavit nežádoucích výhonků u trubače? Podrůstají téměř všude..děkuji.
» odpověď -
Rebarbora
Prosím Vás, můžu konzumovat rebarboru, která mi právě kvete?
» odpověď