k hnízdění se zalíbila stará třešeň krutihlavoviSilueta starých stromů bývá i nepřehlédnutelnou součástí zahrady. Pokud je to aspoň trochu možné, zkuste přestárlý strom či jeho torzo v zahradě ponechat. Nejspíš budete překvapeni, jak moc ještě může být užitečný.



Pro inspiraci vám přinášíme příběh jedné stařičké třešně tak, jak jej prožil, sepsal a nafotografoval milovník přírody Denis Matthey. Pro svůj rodinný dům zvolil kraj malé vesnice, u pole, nedaleko lesíka a malebného údolí:

"Když jsme se před 13 lety přestěhovali, našli jsme na naší nové zahradě starou třešeň, která byla z 80% suchá. Neplodila už skoro žádné třešně a ve většině případů by skončila velice rychle v krbu. kos se léčí v mraveništiMně se ale líbila, protože měla hezkou siluetu a krásnou dekorativní kůru. Říkal jsem si, ať si to dožije v klidu v naší zahradě! Až takový klid to ale nebyl :)

Nejdříve navrtala dutinu stromu žluna zelená a potom každoročně zahnízdili špačci. Před třemi roky třešeň umřela, ale přesto byla pořad plná života. Zahnízdil v ní párek krutihlavů a také sršni. Ještě loni byla naše třešeň srdcem mraveniště a nakrmila celou řadu ptáků. Dokázala dokonce vyléčit kosa mravenčí kyselinou. Tahle třešeň ještě úžasně sloužila jako krmítko pro káni, straky, sojky, brhlíka a další naše masožravce.

útočiště v dutině stromu uvítal i špačekBohužel včera jsem byl nucen ji pokácet, protože už ohrožovala bezpečnost. Ale dřevo zůstane na zahradě a věřím tomu, že její příběh ještě úplně neskončil. V každém případě, přeju všem stromům, aby měly podobně dlouhý a vzrušující život jako ta naše třešeň!"

Pokud i vy máte chuť svou zahradu nabídnout jako bezpečný prostor ptačím hostům, najdete řadu praktických Denisových rad na webu Pražské ornitologie . Pokud vás nahlédnutí do ptačí říše zaujalo, můžete se přidat ke skupině na Facebooku. Jmenuje se Ptáci na zahradě a vítáni jsou v ní všichni milovníci přírody, hluboké ornitologické znalosti nejsou pro přijetí podmínkou.

pokácená stará třešeň je plná života  starou třešeň si oblíbila káně