Diskuze na téma: Konzumace naklíčených brambor
Brambory s klíčky o délce do 1 cm můžete po důkladném oloupání a vykrájení oček použít. Naopak silně naklíčené brambory s delšími výhony už do kuchyně nepatří.
Obsah solaninu se liší u jednotlivých odrůd i částí rostliny. Obvykle se pohybuje v rozmezí 0,002 až 0,01 %. Nezralé nebo staré vyklíčené brambory však mohou obsahovat až 0,06 %. Toxická dávka solaninu je pro člověka 0,3 g, tedy asi půl kg brambor s vysokým obsahem solaninu (0,6 %).
Ideální je, pokud se daří klíčení předcházet vhodným skladováním. Brambory uchováváme v temnu, suchu a chladu. Teplota skladování by neměla klesnout pod 2 °C, neboť pod touto teplotou brambory začínají sládnout.
max./min. teplota
21/0°C
5. Květen, Neděle
-
6. Květen, Pondělí
max./min. teplota 24/9°C min. přízemní teplota 9°C množství srážek 2mm -
7. Květen, Úterý
max./min. teplota 15/11°C min. přízemní teplota 11°C množství srážek 3.2mm -
8. Květen, Středa
max./min. teplota 13/8°C min. přízemní teplota 8.5°C množství srážek 0.3mm