Diskuze na téma: Srolované listy stromů

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Kamila , Vloženo: 20.6. 2023 00:14
DOBRÝ DEN,
MÁME 3 ROKY ZASAZENÉ STARŠÍ STROMKY "ROBINIA PSEUDOACACIA 'UMBRACULIFERA' A OBĚMA SE MINULÝ ROK ZAČALY KROUTIT A ROLOVAT LISTY V CELÉ KORUNĚ. LÍSTKY JSOU JAKOBY " GUMOVÉ" , NIC NEPOMÁHÁ, ZAHRADÍCI SI NEVÍ RADY A CHYSTÁME SE JE POKÁCET. PRVNÍ ROK PO ZASAZENÍ BYLY V POŘÁDKU. NIC JINÉHO JSME NA NICH NENAŠLI. NEMÁTE ZKUŠENOSTI S TÍM PROČ SE TO DĚJE ? JE NÁM JICH LÍTO. PŘIKLÁDÁM FOTO.

Autor: Michal , Vloženo: 22.6. 2023 16:44
Dobrý den, kroucení listů, kadeřavost, je častá infekce stromů, hodně souvisí s přírodními podmínkami. Častěji se objevuje v hustší výsadbě, pokud je více stromů pohromadě a v jejich korunách je horší proudění a cirkulace vzduchu. Předcházet chorobě se doporučuje výběrem odolných druhů dřevin a výsadbou na vzdušná stanoviště.
Autor: Kamila , Vloženo: 22.6. 2023 18:03
Moc děkuji za reakci. Takže jde o infekci viry nebo houbou? Stromky jsou na vzdušném místě se silným prouděním vzduchu a na slunci. Blízko sebe mají jenom tři mladé stromky. Ještě vloni byly jakžtakž dobré, listy nebyly takto zkroucené, ale lístky ( mají jemné ) začaly ve velkém suchu a úporném vedru povadat a ani péče nestačila. Na podzim, jakmile začalo chladnější počasí a pršelo, se vzpamatovaly . Čekala jsem co bude letos a sledovala. Rašení listů začalo na tyto stromy poměrně později, později než u Katalpy a největší překvapení bylo, že se nerozvinuly zcela a již zůstaly takto zkroucené. To bylo poprvé za 3 roky. Ráda bych znala názor odborníka, zda stromy porazit, nebo zda se mohou ještě vzpamatovat ? Je nějaká šance , nebo je lépe dát stromy jiné ? Děkuji za názor, pomůže mi to při rozhodování. Vybírala jsem je proto, protože se všude píše, že jsou velmi nenáročné a odolné. Zřejmě nikoliv.
Autor: Bořek , Vloženo: 29.6. 2023 16:29
Dobrý den, na Vaše dotazy Vám může takto, jen podle fotek, těžko někdo seriózně odpovědět Pokud chcete mít jistotu při rozhodování, doporučil bych Vám pozvat si arboreta, který na místě zjistí a posoudí konkrétní stav stromů, případně doporučí možná opatření. Není vyloučeno, že to vaše stromy ještě zvládnou a nějaké radikální řešení nebude potřeba.. Předem se ale raději informujte na cenu, nabídky se mohou i dost výrazně lišit.
Autor: Kamila , Vloženo: 30.6. 2023 08:20
Děkuji.
Autor: Kamila , Vloženo: 20.8. 2023 12:21
Dobrý den,
rozhodli jsme se stromky porazit. Místo ně jsme zasadili Katalpy. Nakonec jsem zjistila při zkoumání a ořezávce koruny, že některé větve koruny měly hnilý střed ve dřevě. Stromky byly tudíž asi napadeny nějakou houbou a zachránit je podle nás nešlo. Zajímavé zjištění. Nikdo z odborníků, kteří je viděli zblízka nám však nedokázal říci, co by mohlo být příčinou, rozcházeli se ve svých názorech a my jsme nakonec rádi, že jsme si to vyřešili sami. Přeji všem hodně zdaru.