Tuhle výzdobu hravě zvládnou i ti, kteří dosud o žádném aranžování nechtěli ani slyšet. Stačí trocha fantazie, pár minut času, režný provázek či ještě lépe přírodní lýko. Pak už jen natrháte a svážete vhodné zahradní či luční květy a originální dekorace je hotova. Prvotní inspiraci nabízí fotografie, ale určitě po důkladném rozhlédnutí uvnitř i vně zahrady objevíte další vhodné objekty pro své počínání. Tuhle výzdobu hravě zvládnou i ti, kteří dosud o žádném aranžování nechtěli ani slyšet.



Sušení patří k prastarým způsobům konzervace rostlin. Asi i proto, že je poměrně nenáročné a při dodržení základních pravidel bývá úspěšné. Je jedno, zda sušíte bylinky pro kuchyňské či léčivé využití, nebo spíš schraňujete rostliny pro květinová aranžmá. Nejvhodnějším prostorem pro sušení bývají půdy či jiné teplé, ale zároveň vzdušné prostory, kde na rostliny nepůsobí světlo. Pro účel výzdoby však můžete připevnit svazek listů či květů k sušení třeba na vrata stodoly či dřevěné obložení kůlny.

sušená dobromysl a slunečnice

Jsou rostliny, které jsou k sušení předurčeny svým zjevem i názvem. Třeba lemonka je pro své využití při výrobě věnců známá též jako věncovka. Z dalších oblíbených květin k sušení připomeňme například nevadlec, smil (slaměnka), smilek (nesmrtelka), suchobýl, suchokvět. Ale elegantní kytici můžete usušit i ze svazku měsíčku, chrpy, dobromysli, šalvěje. Velmi pěkně se na přírodním pozadí vyjímají květy slunečnic. K sušení se však hodí spíše menší květy.

Velmi hezky u jednoduchých svazků květů či listů působí jejich svázání režným provázkem nebo přírodním lýkem. Ale nezapomeňte, že se stonky některých rostlin mohou hodně seschnout. Rozpadnutí takto zavěšené kytice předejdete zpevněním gumičkou, přes kterou teprve ozdobně zavážete provázek či lýko. Podobné kytice vystavené rozmarům počasí pochopitelně nevydrží tolik, jako ty, které si nasušíte v temné větrané místnosti. Ale jako dočasná elegantní dekorace určitě svůj účel bohatě splní.