Pokud máme za oknem teploměr, který zaznamenává maximální nejvyšší a nejnižší teplotu, snadno zjistíme, že během 24 hodin může teplotní rozdíl až 17 stupňů. Proto je velmi důležité, pokud vysazujeme předpěstovanou sadbu, abychom sazeničky dostatečně otužili. I tak však mohou velké teplotní výkyvy drobným rostlinám ublížit.



Jak chránit sedbu před mrazíky

Zatímco rostliny v truhlících či květináčích (mobilní zeleň) můžeme ještě dočasně přemístit někam, kde budou mít dostatek světla, ale méně zimy (nevytápěná schodiště, skleníky či fóliáky), se sadbou zeleniny na záhonech už hýbat nemůžeme. Přitom teploty nižší než 0 oC zeleninové sadbě škodí.

Přinášíme vám několik inspirativních fotografií, z které zachycují oblíbené a snadno dostupné způsoby ochrany mladých sazenic:

pařeniště musíme přes den dobře větratbílá netkaná textilie – chrání rostliny před výkyvy teplot a mrazem (ale také před krupobitím či živočišnými škůdci). Snadno propouští světlo i vodu a umožňuje ochranu rostlin bez nutnosti budování opěrné konstrukce. Zvolenou textilii (prodává se v hmotnosti 17 nebo 19g/m2) snadno rozprostřeme na záhon, okraje dobře zajistíme (v prodeji jsou plastové kolíky, ale pomoci nám může i starší prkno či jiný materiál, kterým okraj zatížíme). V maloobchodní nabídce se nejčastěji bílé netkané textilie prodávají v šíři 1,6 nebo 3,2 metru.

Tip redakce: Pokud použijeme textilii k ochraně kvetoucích rostlin (např. jahodníků), pak bychom měli přes den kryt odstranit, abychom nebránili opylení.

pařeniště – využít můžeme podle svých možností některé z prodávaných pařenišť či foliových tunelů. K velmi oblíbeným patří malá pařeniště vlastní výroby – dřevěná konstrukce krytá vysloužilým oknem. U pařenišť musíme mít v horkých dnech možnost větrání. Ideální je, pokud můžeme větrat částečně nebo úplně.

ochrana mladých sazenic z PET lahví a mulčeplastové miniskleníky – toto řešení sice není příliš estetické, ale pokud máme k dispozici použité PET lahve, můžeme je na menší ploše též využít k ochraně zeleninové sadby. Stačí odšroubovat víčko a odříznout či odstřihnout dno lahve. Pak už "zasadíme" nad každou sazenici miniskleník. V horkých dnech kryty odstraníme. Jak je patrné na fotografii, můžeme okolní půdu chránit vrstvou mulče.

Plastové kryty na rostliny nabízejí i některé prodejny se zahrádkářskými potřebami. V nabídce jsou označeny jako sluneční kryt a mají tvar jehlanu. Výhodou těchto výrobků je širší základna (spodní průměr 20 cm). Nevýhodou může pro někoho být cena - jeden kus stojí kolem 9 Kč.

Přízemní mrazíky - sledujte správnou předpověď počasí

Pokud potřebujete zjistit, zda nejsou vaše rostliny v ohrožení, nabízíme vám v záložce Počasí pro zahrádkáře, kterou najdete v horní části naší stránky, podrobnou hodinovou předpověď, výhled na další dny i předpověď počasí o víkendu.

Snadno si můžete zvolit oblast svého zájmu. Na přehledném grafu okamžitě uvidíte předpokládaný vývoj počasí. Tedy nejen předpověď srážek, ale také maximální a minimální teploty. Výbornou pomůckou pro zahrádkáře je zobrazení očekávaných přízemních teplot. Podrobná data dodávají meteorologové webu Meteocentrum.cz 

graf zachytil teplotní výkyvy konce dubna 2016