Pestrá nabídka přiláká více ptačích hostů

strakapoud osikový, nejmenší severoamerický strakapoudČím rozmanitější potravu ptákům nabídnete, tím pestřejší společenství bude vaši zahradu navštěvovat. A budete-li svým opeřeným hostům věnovat péči celoročně (vhodnou výsadbou, nabídkou vody v letních měsících), postupně v mnoha druzích získáte nenahraditelné pomocníky v ochraně rostlin.



Zavěšený hovězí lůj či sádlo ocení především sýkorky, ale také strakapoudi či datlové. Po hovězím loji se zkuste zeptat u svého oblíbeného řezníka. Když vysvětlíte nač jej potřebujete, nejspíš vám jej rád přenechá zadarmo či za symbolickou cenu. Tedy v případě, že jej nebudete odebírat po kilech.

Směs pro tukové krmítko

Základem tukových krmítek je nesolený tuk (lůj, sádlo, ztužený rostlinný tuk). Sádlo či lůj nakrájejte na menší kousky a roztavte při nižších teplotách. Když začne rozpuštěný tuk tuhnout, zamíchejte do něj vhodná semena (slunečnice) a drcená či hrubě namletá jádra ořechů (vlašské, lískové). Pro zpestření můžete přidat konopí, proso, mák, řepku, len, pšenici, ovesné vločky, sezam, loupaná dýňová semena. Přimíchat můžete také rozinky či zralé jeřabiny.

Konkrétní složení směsi můžete upravit podle zkušeností s tím, oč mají ptáci největší zájem na krmítku. Pro vytvoření směsi potřebujete přibližně 3 díly rozpuštěného tuku a 2 díly semen a jader.

Vždy by mělo být krmení kvalitní. V žádném případě na krmítko nepatří plesnivá či jinak napadená potrava. Tuková krmítka vyvěšujte do míst, kam nesvítí slunce, aby se tuk nerozpustil.


sýkora modřinka  sýkora koňadra

Květináč, šiška nebo třeba větev jako krmítko

Záleží na tom, kolik času chcete výrobě tukového krmítka věnovat. Připravili jsme pro vás přehled nejčastějších podob:

  • květináč – tukovou směsí naplňte hliněný květináč, do kterého nejprve otvorem ve dně prostrčíte tyčku či větvičku. Ta poslouží k upevnění na strom či jiné vhodné místo. Podobně je možné využít i prázdnou plechovku, nicméně hliněný květináč vypadá mnohem lépe. Naplněný květináč upevňujeme dnem vzhůru.
  • šiška – do tukové směsi namočíme větší dobře vysušenou šišku (borovou, smrkovou), která bude zároveň vhodnou oporou pro ptáky
  • pro tukovou směs dobře poslouží vydlabaný kokosový ořechskořápka kokosového ořechu – využít můžete jako polotovar skořápky z prodávaných tukových krmítek (většinou mají podobu rozpůleného kokosového ořechu či je vyříznutá pouze ¼) a nebo si můžeme vhodně upravit vlastní kokosák
  • válce či koule v plastové síťce – k jejich výrobě můžeme využít potravinářskou fólii, v které necháme směs v požadovaném tvaru ztuhnout. Samozřejmě bychom neměli zapomenout na zavěšení.
  • věnečky z tuhého kartonu – využít můžete ruličky od toaletního papíru či kuchyňských utěrek. Stačí je nařezat na šířku přibližně 3 cm. K nim pak potřebujete ještě kolečko většího průměru, který vytvoří  vnější okraj věnce (sehnat jej můžete např. v prodejně koberců či látek). Karton položíte na pečící papír a prostor mezi kolečky vyplníte tukovou směsí. Po ztuhnutí stačí přidat provázek na zavěšení.
  • silnější větev nebo poleno – tento způsob je na výrobu poněkud náročnější, ale prostřednictvím takovéhoto krmítka můžete nabídnout potravu většímu množství ptáků najednou. Základem jsou vyvrtané otvory do dřeva. Do větve o délce 30 cm a průměru 7 cm můžete umístit přibližně 6 otvorů. Otvory naplňte tukovou směsí. Směs můžete průběžně doplňovat podle potřeby.

Kdy ptáky přikrmovat?

Zvlášť důležité je nabídnout ptákům potravu v době, kdy je ta jejich pod sněhem. S přikrmováním však můžete začít už v listopadu. Podle délky zimy přikrmujte do března či začátku dubna.