mochyně peruánská v čokoláděMochyně peruánská (Physalis peruviana) je teplomilná rostlina z čeledi lilkovitých. Patří tedy do stejné čeledi jako například rajčata, lilky, brambory, papriky. Dorůstá výšky 60 – 120 cm. Proto je vhodné ji pěstovat vyvázanou u opory, podobně jako rajčata. Vyvazování a vyštipování má vliv na velikost plodů.



Nejčastěji je mochyně peruánská nazývána třešeň Inků. Podoba a chuť jejích plodů jí získala řadu dalších přezdívek: kapský angrešt, kapská srstka, ananasová třešeň. Dočíst se o ní můžeme také jako o zemní či měchýřovité třešni. V angličtině na ni můžete nejčastěji narazit jako na goldenberry (zlaté bobule).

Mochyně peruánská se do světa rozšířila z andské oblasti Jižní Ameriky a to především ze států Peru, Venezuela, Chile a Kolumbie. Ve své domovině roste mochyně jak v pobřežních regionech, tak i v nadmořské výšce 4 500 m n.m. V současnosti se pěstuje i v mnoha oblastech tropického a subtropického pásu, především v Kapsku, v Keni nebo na Novém Zélandu.

Bobule se otrhávají i s kalichem v době, kdy se jeho barva mění ze světle zelené do žlutohnědé, kalich zasychá a puká. Na rostlině může v příznivých podmínkách dorůst 60 - 70 plodů. Plody sklízíme postupně v plné zralosti od srpna do října. Před mrazem otrhané a nedozrálé kalichy s plody v teple plně dozrají (podobně jako rajčata). Někdy se doporučuje kalichy při sklizni odstranit, aby plody následně nezhořkly. Plody, které mají neporušený kalich, můžeme při nízké teplotě skladovat až 3 měsíce.

Jak poznat "jedlou" mochyni?

květ

  • mochyně židovská kvete bíle
  • mochyně peruánská kvete hnědožlutě. Po odkvětu se vytvářejí v žlutooranžovém srostlém kalichu (lampiónku) po jediné, stejně zbarvené bobuli velikosti velké třešně.

mochyně židovská třešeň - květ mochyně peruánská květ

lampiónky a plod

  • mochyně židovská (Physalis alkekengi) má plod má obalený oranžovočerveným měchýřkem a proto se s oblibou využívá v suchých aranžmá. Plody jsou v plné zralosti vybarveny sytě oranžově až červeně.
  • mochyně peruánská (Physalis peruviana) má lampiónky v době zralosti šedozelené. Její plody mohou měřit v průměru až 2 cm a ve zralosti jsou vybarvené zelenožlutě až žlutooranžově.

 mochyně židovská třešeň se využívá k dekoračním účelům  lampiónky skrývají jedlé plody mochyně peruánské

Ochutnejte mochyni aneb třešně Inků

Plody mochyně peruánské jsou velmi šťavnaté a chutnají sladkokysele. Někomu připomínají pomeranče a limetky, jiným jahody či kiwi. Vůní připomínají nejvíce ananas, ale někdo v nich cítí i mrkev, jablka či angrešt. Každopádně se vyznačují vysokým obsahem vitamínu C, A a bioflavonoidu rutinu (někdy označovaný jako vitamín P).

Že jste ještě nikdy mochyni neochutnali? Ve větších obchodech s ovocem a zeleninou se prodávají čerstvé i sušené plody. Plody mochyně se jedí oloupané čerstvé, nejčastěji v ovocných salátech, na dortech, v cukrovinkách nebo namáčené v horké čokoládě. Při zdobení se často k dekoraci využívají i rozevřené měchýřky (lampionky), které se však nekonzumují. Pokud máme k dispozici větší množství plodů, můžeme z mochyně připravit marmeládu, kompot, želé nebo zmrzlinu.

mochyně peruánská v zeleninovém salátu  mochyně peruánská sušené plody