Sedmikráska obecná (Bellis perennis), někdy známá též jako chudobka, patří k rostlinám, které pozná snad opravdu každý. Vypadá jako miniaturní kopretina a je téměř všudypřítomná. Někdy jí však pro její nenápadnost nevěnujeme příliš pozornosti. A toho, zvlášť ve starších trávnících, dovedně využívá.



Jak zbavit trávník sedmikrásek?

trávník s kvetoucím rozrazilem a sedmikráskamiSedmikrásky se plevelně zvlášť hojně rozrůstají ve starších trávnících. Paradoxně platí, že čím častěji sekáme, tím lépe se sedmikráskám daří. Pro svůj růst totiž potřebují dostatek světla. Listové růžice mají velmi nízko u země a tak jsou mimo dosah žacích vřeten. Výskyt sedmikrásky podporuje nedostatečné hnojení.

Pokud sedmikrásky z trávníku odstraníme, ať už mechanicky nebo chemicky, je nutné prázdná místa znovu oset travní směsí. Vtipálci radí, že nejlépe se sedmikrásek zbavíme když přesvědčíme souseda o tom, jak jsou dobré a nabídneme mu, že si je na naší zahradě může sbírat zcela zdarma.

  • nový trávník - pokud mají sedmikrásky v trávníku převahu a je zamořen i dalším množstvím plevelů, je ke zvážení, zda není vhodný čas na jeho zrušení a založení nového. Samozřejmě, že takový krok je náročný nejen časově, ale i finančně.
  • omezení přísunu světla – pokud nechátm v trávníku povyrůst vyšší rostliny a traviny, budou mít sedmikrásky nedostatek světla. V takovém případě se jim daří podstatně hůř.
  • mechanicky – v menší míře můžeme sedmikrásky z trávníku vyrýpat. Kořeny nemají hluboké, ale velmi úspěšně se šíří nejen semeny, ale i dělením. Možná budete překvapeni, kolik rostlin na poměrně malém kousku půdy dokáže růst.
  • herbicidy – krajní řešení pro ty, kteří trvají na "trávníku z trávy" a zároveň nepotřebují zahradní prostor pro děti či domácí zvířata. Používají se tzv. selektivní herbicidy na dvouděložné (širokolisté) plevele (např. Starane, Lontrel, Bofix, Dicotex, Agrofit kombi). Ty hubí sedmikrásky (a další druhy dvouděložných rostlin), ale traviny nepoškodí. Další možností je použití přípravku Travin, který kromě herbicidů obsahuje také hnojivo vhodné pro výživu trávníku.

Při aplikaci dodržujeme doporučení výrobců (bezpečnost, dávkování, způsob aplikace). Nikdy neaplikujeme za větru (nebezpečí zásahu okrasných rostlin) a silného slunce. Optimální čas pro postřik je ráno, nebo večer a to při teplotě kolem 18 oC. Účinnost postřiku zvýší co největší zelená plocha. Proto 8-10 dní před aplikací postřiku trávník nesečeme. Po postřiku nesmí nejméně 5 hodin pršet.

detail květů sedmikrásky obecné

Co jste o sedmikráskách nevěděli

  • květy sedmikrásek kvetou v průměru 12 - 15 dní, jsou proto bohatým zdrojem nektaru pro včelstva.
  • květy sedmikrásek se chovají podobně jako květy slunečnic – otvírají se, když slunce svítí a také se za ním během dne otáčejí (heliotropismus)
  • sedmikráska patří k rostlinám, které v našich podmínkách kvetou téměř celoročně. Rozkvést mohou i v zimních měsících – stačí, když se oteplí a není sníh. Nejčastěji kvetou od února do listopadu. 
  • květy jsou odolné vůči mrazu až do -15 °C

Sedmikrásky jako ozdoba i součást pokrmů

sedmikrásku můžeme využít v kuchyniSedmikrásky (chudobky) se v kuchyni nejčastěji používají do salátů, polévek i pomazánek. Využívají se listy, květní pupeny i květy. Nevhodné jsou pro tento účel sedmikrásky z chemicky ošetřených trávníků, nebo z těch, kde se pohybují domácí mazlíčci. 

  • do polévky vhazujeme květy těsně před podáváním. Jinak ztratí nejen svůj tvar, ale také barvu a chuť. 
  • sedmikráskami můžeme ozdobit i dorty. Stačí je zlehka potřít bílkem a posypat jemně přesátým moučkovým cukrem. 
  • zvlášť pěkné květy sedmikrásek můžeme přidat do šampaňského. 
  • velké a barevně výrazné květy šlechtěných sedmikrásek vyniknou v ovocných a zeleninových salátech, ozdobí koktejly, sorbety a zmrzliny. Do zeleninových salátů můžeme přidat i mladé listy sedmikrásek.
  • velmi oblíbený je také sedmikráskový sirup, který se připravuje z květů sedmikrásek, citronu a cukru.
  • marinovaná poupata sedmikrásek se používají jako kořenící přípravek.