Okurky zaléváme opatrně

Okurky patří k zeleninám s nejvyšším obsahem vody - jejich plody jí obsahují 95-98 %. Není proto divu, že okurky pro svůj zdárný růst potřebují hodně vody. Pokud mají okurky vláhy nedostatek, rostou slabě a i výnos je malý. Zálivka by měla být pravidelná, zvlášť v období po přesazení, během kvetení a v období vývoje plodů.



  • zaléváme méně často (stačí i 1x týdně), ale důkladně
  • správná zálivka by měla proniknout do hloubky 10 – 20 cm
  • zálivce na list se vyhýbáme, abychom nepodporovali vznik plísní
  • hlídat bychom měli také teplotu vody - ledová voda rostlinám nesvědčí

okurky nakládačky nenecháváme příliš přerůstČastá sklizeň okurek nastartuje bohatou úrodu

Sklizeň okurek začíná přibližně 12 týdnů po výsevu. U salátovek sbíráme plody dlouhé 15 - 20 cm. Nakládačky sklízíme při délce 2,5 - 7 cm nebo když mají vhodnou velikost pro naložení do láku.

Pokud necháme na rostlině příliš dlouho zralé plody, mohou rostliny "shodit" plody v mladém stádiu. Proto platí, že čím dříve plody sklidíme, tím rychleji se začnou vyvíjet další. Aby nedošlo k poškození rostlin, plody okurek nekroutíme, ale opatrně odstřiháváme nůžkami či odřezáváme nožem.

Sklizené okurky uchováváme v chladu a temnu (na světle plody žloutnou). Za těchto podmínek nám vydrží více jak týden. 

Připravte okurky na dovolenou

Jestliže nemáte nikoho, kdo by vám na zahradu v době vaší dovolené dohlédl, pak před odjezdem skliďte všechny okurky včetně těch nejmenších. Každou rostlinu před odjezdem důkladně zalijte. Po návratu se můžete těšit na množství nových plodů. Následky přílišných veder pomůže snížit také vhodné zastínění skleníku. O něm více v článku Stínění skleníků - nutnost nebo přežitek?