Řeřicha jako rychlý zdroj vitamínů

řeřicha zahradní klíčí velmi rychleŘeřicha zahradní (Lepidum sativum), zvaná někdy též setá, je rostlina s velmi rychlým vývojem a krátkou vegetací. Proto je mimořádně vhodná k rychlení v zimním a předjarním období. Sklízet můžeme rostliny o výšce 6 – 8 cm. Sklizeň je velmi jednoduchá. Před konzumací stačí nať ustřihnout těsně nad substrátem.



Řeřicha zahradní obsahuje zejména vitamin C, ale také vitaminy B, K, karoten, železo a chlorofyl. Řeřicha se hodí k ochucení salátů, pomazánek, ale můžeme ji nasypat i na chléb s máslem či s ní přizdobit hotovou polévku nebo omáčku. V kuchyni se používá pouze v čerstvém stavu – vařením ztrácí vitamíny i charakteristickou chuť.

Jak pěstovat řeřichu - jde to i na okenním parapetu

Řeřichu vyséváme na husto do truhlíků, misek či jiných pěstebních nádob. Sejeme na povrch substrátu a nezasypáváme. Pěstební substrát výborně zastoupí buničitá vata, hnojení není potřeba. Koupit si můžeme semena odrůdy Dánská nebo Mega (má větší děložní lístky). Semínka rozhodíme na substrát či buničitou vatu. Vyséváme podle potřeby. Pro zdárný vývoj rostliny potřebují:

  • dostatek vláhy
  • polostín
  • teplotu 15 – 18 °C

Život řeřichy zahradní v jediné minutě

Díky svému rychlému růstu zaujala řeřicha zahradní také tvůrce časosběrných videí. K nejoblíbenějším patří Time Lapse – Garden Cress. Během jediné minuty uvidíte "život" řeřichy v průběhu 144 hodin.

Podobná videa mohou být inspirací pro pozorování, které nad táckem se semínky můžete udělat s dětmi. Nemusíte pořizovat tisíce snímků v pravidelných intervalech. I snímky či obrázky získané jednou denně budou velmi výmluvné. Případně můžete udělat srovnávací test. Stačí, když vedle sebe umístíte nádobky, v kterých bude řeřicha vysetá v různých dnech.