• cibulové a česnekové copy jsou velmi dekorativní

    Jak uplést česnekové a cibulové copy

    , 0 komentářů

    Zhotovení dokonale vypadajícího česnekového nebo cibulového copu není snadné. Připravte se na to, že napoprvé to nejspíš nebude výstavní kus. Ale pokud se nechcete prodejem copů živit, ale pouze si s nimi přizdobit kuchyň, pak to určitě zkuste.

  • Bohaté keře šalvěje

    Domácí šalvějový čaj

    , 0 komentářů

    Bylinné čaje připravujeme prakticky v každém ročním období zejména kvůli jejich léčivým účinkům. Některé můžete popíjet preventivně téměř bez omezení, jiné je vhodné používat zejména při akutních potížích a k pravidelnému užívání se nedoporučují. Šalvějový čaj patří k těm druhům bylin, které se ke každodennímu dlouhodobému pití nehodí, přesto má v léčitelství své nezastupitelné místo. Příprava lahodného šálku šalvějového čaje mnoho času nezabere.

  • místy mohou být sedmikrásky milým zpestřením trávníku

    Sedmikráska – plevel nebo ozdoba trávníků?

    , 0 komentářů

    Zatímco plnokvěté kultivary sedmikrásek vysazujeme na záhony, ty obyčejné v pěstěných trávnících rádi nevidíme. Naopak trávníku ve vesnické zahrádce mohou jejich kvítky přidat šmrnc. Jak zabránit šíření sedmikrásek v trávnících tam, kde o ně nestojíme?

  • zkuste rozbor půdy

    Zjišťujeme složení půdy

    , 1 komentář

    Výsledek půdního rozboru může mít velmi zásadní důsledky pro naše další rozhodování. Třeba ve chvíli, kdy začínáme plánovat budování zahrady a uvažujeme o vhodných rostlinách. Nebo pokud se přes náš pozemek přežene povodeň. Odborně provedený půdní rozbor pomůže určit, zda nedošlo ke kontaminaci půdy povodňovou vodou a je-li další pěstování vhodné.

  • larva slunéčka hubí mšice

    S likvidací mšic neotálejte

    , 2 komentáře

    Ne náhodou bývají mšice označovány za jednoho z největších nepřátel zahrádkářů. Jsou nejčastěji se vyskytujícím škůdcem, který napadá téměř každý rostlinný druh. Nejčastěji jsou zelené, ale mohou být i černé, hnědé, bílé, červené či oranžové nebo dvoubarevné. Proč jsou tak zákeřné a je vůbec možné s nimi bojovat ekologicky?

  • trnovník akát má husté větve

    Likvidace akátu je zdlouhavá

    , 0 komentářů

    Záměr vysadit v zahradě francouzského krále akát, původem z Ameriky, byl jistě chvályhodný. Evropané si strom oblíbili nejen pro jeho vůni a zdroj lahodného medu, ale také pro jeho rychle rostoucí a zároveň velmi odolné dřevo i pro schopnost vegetovat v nepříznivých podmínkách. Dnes však trnovník akát patří k rostlinám, které Evropě přerostly přes hlavu.

  • zelené části je nutné před vařením z brambor odstranit

    Proč nejíst zelené brambory

    , 1 komentář

    Nejde o to, že by zelené brambory nebyly dostatečně zralé. Potíž je ve zvýšeném obsahu jedovatého solaninu. V obchodech se většinou s nazelenalými hlízami nepotkáme. Poradíme vám, jak zelenání zabránit jak při pěstování, tak při skladování.

  • hořcový stromek bohatě kvete až do prvních mrazíků

    Hořcový stromek klame jménem

    , 0 komentářů

    K oblíbeným rostlinám pěstovaným v nádobách patří hořcový stromek. Mnozí jej zahlédnou v katalogu či u přátel a touží jej mít také. Po rozbalení objednané zásilky často přichází velké rozčarování. Ta drobná rostlinka má být vysněný stromek?!