Fáze péče o trávník začíná prvním jarním růstem . Nejprve je potřeba posekat. K tomu by měla být sekačka nastavena na nejnižší nastavení – trávník by měl být co nejkratší. Získáte tak dobrý přehled o stavu trávníku. Oblasti, které jsou na slunci, jsou obvykle v pořádku. Ve stinných oblastech se ale často může rozšířit mech. Pokud si v létě chcete užít pohled na zelený trávník, využijte svůj zahradní domek k uskladnění následujících pomůcek k údržbě trávníku.



A co vám při péči o trávník pomůže? 

  • Klasické zahradní náčiní (hrábě, rýč, lopata),
  • vertikutátor,
  • sekačka,
  • hnojivo,
  • travní semena,
  • sady pro měření pH půdy.

Cesta k trávníku bez mechu

Příčinou vzniku mechu je často špatná drenáž utuženou a těžkou půdou, stín, nedostatek živin, příliš nízká hodnota pH, ale také příliš hluboké sekání. Krátká tráva se svou nízkou listovou hmotou prostě nemůže konkurovat rychle rostoucímu mechu. Proti nežádoucí zeleni v trávě pomáhá důkladné provzdušnění trávníku tzv. provzdušňovačem a přidání ostrého střednězrnného písku. 

Proč používat vertikutátor? 

Pokud na svém trávníku objevíte silnou zplstnatělou vrstvu uschlých rostlinných zbytků a plevele, je nejvyšší čas zakročit. Trávníková plsť zabraňuje pronikání světla, vody a živin ke kořenům trávy. Výsledek: rostliny trávy odumírají a trávník zhnědne a je nevzhledný. Chcete-li mu znovu dodat životně důležitý vzduch, má smysl použít vertikutátor. Pomocí nožových háčků vytahuje mech a plsť z trávníku a také lehce poškrábe povrch země. 

Sekejte často, ale ne na ježka

Je lepší sekat častěji, ale nesekat trávu příliš krátkou – to dodá trávníku sílu.

Pro krásný, hustý a zelený trávník je velmi důležitý pravidelné a rovnoměrné sekání. Zde platí pravidlo, že je lepší sekat často, ale jen málo. Dvě třetiny hmoty listů by měly zůstat, protože čím vyšší jsou stonky, tím více probíhá fotosyntéza. Navíc je příznivě ovlivněn růst kořenů – kořeny prorůstají hlouběji, jsou tolerantnější k suchu a mohou lépe přijímat minerální látky. Dobrá výška domácího trávníku je kolem tří až pěti centimetrů.

Trávník přikrmujte hnojením

Zatímco tráva roste, můžete hnojit dusíkem nebo fosforem. První růstový sprint začíná mezi dubnem do květnem. Komerční trávníkové hnojivo obsahuje 15 až 20 procent dusíku, tři až pět procent fosforu, osm až deset procent draslíku a také hořčík a železo. Stačí asi 30 gramů na metr čtvereční trávníku. Podruhé se hnojí kolem konce června a naposledy v srpnu. To znamená, že o trávník je optimálně postaráno po celý rok. Na podzim lze aplikovat hnojivo na bázi draslíku. 

Správná semena trávníku

Při výsevu semen trávníku je důležitá správná směs. Vysoce kvalitní semena se skládají z několika odrůd. Čím více odrůd, tím vyšší je pravděpodobnost, že tráva dobře poroste a bude i po dlouhé době stále krásná, hustá a zelená. Příklad dobré směsi trávníku:

  • Jílek vytrvalý (Lolium perenne): hrubý, odolný, rychle roste
  • Luční lata (Poa pratensis): hustá, odolná
  • Kostřava červená (Festuca rubra): jemná, pomalu rostoucí, snáší hluboké sečení
  • Bentgrass (Agrostis): hustá, jemná, měkká
  • Kostřava spavá (Festuca ovina): nenáročná na péči

Pozor na hodnotu pH půdy

V ideálním případě je pH půdy mezi 5,5 a 6,5. Pokud je hodnota pH příliš nízká a vaše půda je spíše kyselá, může vám pomoci vápno. Pokud je pH příliš vysoké, chybí v trávníku některé živiny a trávník je tak oslabený. Nesprávná hodnota pH může také způsobit, že trávník bude náchylný k napadení houbami.