Jak Angličané k hrachorům přišli?

hrachor vonný Zájem o hrachory rozpoutal osvícený františkánský mnich, Franciscus Cupani (1657 – 1710). V roce 1692 se stal první ředitelem botanické zahrady v sicilském Misilmeri. Čile komunikoval s dalšími botanickými nadšenci. V roce 1699 zaslal první semínka hrachoru do Anglie.



Rostliny, které z nich vyrostly, se vyznačovaly fialově modrými květy menší velikosti, ale pronikavě sladkou a zajímavou vůní. Tato forma hrachoru dala základ pro vznik nových mutací a dalších barev. Dodnes se stále pěstuje a nese mnichovo jméno – ’Cupani’. Má sice menší květy než moderní odrůdy, ale mnohem silnější a sladší vůni.

Odrůdy hrachoru

V období mezi světovými válkami bylo známo více než 800 odrůd hrachoru vonného. Některé časem zanikly, ale stále vznikají nové a nové. Už v roce 1900 vznikla v Anglii národní společnost na podporu pěstování a propagace hrachorů (National Sweet Pea Society - www.sweetpeas.org.uk), která každoročně v červnu a v červenci pořádá dvě velké přehlídky nejkrásnějších hrachorů.

hrachor se zvlněnými okraji květů

1 000 liber za kytici hrachorů

První velkouvýstavu hrachorů uspořádala v roce 1911 v londýnském Crystal Palace redakce novin Daily Mail. Redakce se rozhodla pro netradiční propagaci svého listu: vyzvala amatérské pěstitele květin k soutěži o nejkrásnější kytici z hrachorů. Hlavní cena byla vskutku závratná: 1 000 liber (téměř 90 000 liber současné hodnoty). Pravidla byla jednoduchá: vytvořte kytici z tuctu stonků rozkvetlých hrachorů tak, aby v ní byly zastoupeny nejméně tři odrůdy.

Organizátoři očekávali velký zájem a tak připravili výstavní sál pro 2 500 soutěžních kytic. Jenže svůj odhad "krapet" podcenili. Do soutěže se přihlásilo sto tisíc účastníků. Naštěstí pro pořadatele ne všichni splnili pravidla. Ale i tak do soutěžního klání postoupilo 38 000 soutěžících!

Vítězkou se stala paní Fraser ze Sproustonu u skotských hranic. Základ celonárodního nadšení pro voňavé květy odstartoval. Dodnes se jako nejvyšší cena ve výroční soutěži pořádané National Sweet Pea Society uděluje Daily Mail Cup.