Mezi lidmi je kumule Davidova (Buddleia davidii) nejčastěji známá jako motýlí keř (anglicky butterfly bush, německy Schmetterlingsstrauch). Někdy je nazývána také letní šeřík (summer lilac, Sommerflieder) či tibetský šeřík.



Jednotlivé trubkovité květy jsou uspořádané v hustých latách tvaru protáhlých homolí. Intenzivní vůní láká komule motýly ze značné dálky. U nás na ní můžeme nejčastěji pozorovat otakárky, babočky, okáče, žluťásky, ale také oblíbeného zástupce lišajovitých motýlů, který svým třepotavým letem připomíná kolibříka – dlouhozobku svízelovou.

Rady pro nákup motýlího keře

Nejvhodnějším obdobím pro nákup motýlího keře je květen a červen. Ve specializovaných prodejnách najdete bohatý výběr kultivarů v barvách od bílé přes odstíny růžové, čistě modré, purpurově červené až po temně fialovou. Pokud se rozhodnete pro nákup konkrétního kultivaru, pak příliš neotálejte. Zvýšený zájem bývá nejen o novinky, ale také o kultivary výrazných barev květů.

Koupíme-li rostlinu v kontejneru, můžeme se na první květy těšit už v létě. Cena se nejčastěji pohybuje podle velikosti kontejneru od 70 do 100 Kč, dražší bývají novinky. Za mohutnější rostliny si připlatíme – mohou nás přijít i na téměř 300 Kč.

Výběr stanoviště pro motýlí keř

  • nejvhodnější je chráněné, teplé a slunné stanoviště. Za cenu menšího množství květů snese i polostín.
  • keř nejlépe vynikne v prostoru, jako solitér
  • motýlí keře dorůstají do výšky 2,5 až 3 metry. Aby keř v prostoru dobře vynikl, počítejte při volbě stanoviště s prostorem o průměru 1,5 metru.
  • komule patří mezi vápnomilné rostliny, ale pěstovat ji můžeme v téměř v každé zahradní půdě.
  • keř je odolný i proti znečištěnému ovzduší
  • komule má bohatě větvený, ale mělký kořenový systém

Péče o motýlí keř

  • časně na jaře silně zkrátíme staré větve, a to na 1 – 3 pupeny. Motýlí keř totiž kvete jen na letorostech (nových mladých výhonech), které vyrostly téhož roku na jaře. Ideální čas pro tento zákrok je období, kdy se začnou nalévat pupeny.
  • součástí každoročního řezu by mělo být úplné odříznutí jedné nebo dvou nejstarších větví
  • na jaře můžeme komuli pohnojit plným hnojivem. V létě už dávku neopakujeme, abychom nesnižovali její mrazuvzdornost.
  • průběžně odstraňujeme odkvetlá květenství. Předejdeme tím tvorbě semen a komule pokvete na bočních výhonech bohatěji.
  • pokud zvolíme sušší stanoviště, měli bychom rostlině během vegetace občas dopřát zálivku. Lépe však snáší sucho, než nadměrnou vlhkost.
  • na zimu chráníme kořenový krček přikrývkou z listí. Namrzlé rostliny dobře regenerují. Komule je mrazuvzdorná přibližně do -27°C, v teplejších oblastech prospívá lépe.

komule Davidova 

Zatočí komule i s naší přírodou?

Původním areál rozšíření komule Davidovy zahrnoval severozápadní Čínu a Japonsko, přesněji svahy v nadmořských výškách od 800 do 3 000 m n.m. Divoce rostoucí keře mají květy tmavě fialové s oranžovou skvrnkou ve středu. V současnosti se Buddleia pěstuje jako okrasný keř po celém světě. Její obliba však v sobě skrývá hrozbu: v teplejších oblastech se komule po dozrání semen šíří jako invazní rostlina. Nejvíce škod způsobuje ve Švýcarsku, Španělsku a Francii, kde se s ní pokoušejí bojovat. Ve Spojených státech její množení zatím jen s obavou sledují. Na Novém Zélandu už úřaduje jako agresivní vetřelec, který vytlačuje původní vegetaci.

Jak je to možné? Chybí škůdce. Dosavadní vědecké výzkumy prokázaly, že na rostlinách v čínské domovině sežere hmyz až 15 % listů, ale v Německu je to pouze půl procenta. Na jednu stranu se můžeme radovat, že keř nemá v našich končinách prakticky žádné nepřátele, ale pokud nám nekontrolovaně unikne ze zahrádek, čeká nás velmi nepříjemná invaze.