Kdy zazimovat bazén?



Přestože babí léto ještě své poslední slovo neřeklo, myslet na zazimování bazénu rozhodně ani v září není předčasné. Na mnoha místech dokonce pomalu začíná topná sezóna. A nadzemním bazénům většinou nesvědčí, pokud okolní teplota klesne pod patnáct stupňů. 

 Pokud se tak začnou teploty dlouhodoběji pohybovat kolem této teploty, je čas se do zazimování pustit s plnou parádou. 

 

Zazimování nadzemního bazénu krok za krokem

A jak na to? 

Protože je i nadzemních bazénů několik typů, raději se před samotným zazimováním přesvědčte, že váš výrobce či prodejce bazénů neuvádí specifický postup zazimování právě vašeho bazénů. Například na webu Marimex se můžete dočíst, že bazén typu Orlando vyžaduje jiný přístup, než například bazén Tampa nebo Florida. 

 

V první řadě čištění

Při zazimování nadzemního bazénu byste jej nejprve měli zbavit všech nečistot. K tomu vám pomůže speciální vysavač či sítko. Bazénový vysavač vás zbaví veškerých nečistot jak na zdech, tak i na dně bazénu. Pokud vlastníte nadzemní bazén, tento vysavač je skutečně nedocenitelným pomocníkem.

 

Čištění filtrů a vypouštění vody

V druhé řadě je skutečně důležité odstranit veškerý písek a nečistoty také z filtrů. Většinou je stačí propláchnout čistou vodou.  

To, zda budete z bazénu vypouštět vodu nebo nikoliv záleží především na typu bazénu. Obecně však platí, že byste nikdy neměli vodu vypouštět zcela (pokud se nejedná o bazén, který následně srolujete a do další sezóny na vás počká například v garáži). 

Pokud bazén necháváte na zahradě, nechte v něm alespoň 10 cm vody. Do té pak naházejte dostatečné množství prázdných PET lahví (podle rozměru bazénu), abyste předešli zamrzání vody a tím poničení bazénu způsobeného roztahováním objemu. 

 

Nastavení pH bazénové vody a ošetření bazénu chemickými prostředky

pH bazénové vody by se mělo pohybovat u bazénu typu Orlando, mezi 6,8 až 7,4. Až tuto hodnotu pomocí chloru upravíte, použijte zazimovací prostředek. 

 Přestože se snažíme zachovat co nejpřírodnější postupy s minimem chemie, tento krok určitě nedoporučujeme přeskočit, pokud nechcete, aby během chladných měsíců došlo k poškození vašeho bazénu. 

 Bazén můžete zakrýt, ale ne u každého typu je to vhodné – zde vám opět doporučíme poradu přímo s vaším dodavatelem.