okura - plody a květPro návštěvníky slavností budou okurky k ochutnání v nejrůznějších podobách jak na tržišti, tak v místních restauracích, které při této příležitosti chystají speciální okurková menu. Okurky je možné využít při přípravě mnoha pokrmů studené i teplé kuchyně. Připravit můžete okurkový salát, polévku, omáčku, pomazánku i limonádu. Chybět nebude ani soutěž o nejlepší sterilovanou okurku a rychlokvašku. A jistě Vás potěší i bohatý hudební program, který je připraven pro děti i dospělé.

Po nebývalém úspěchu v předchozím roce bude letošní ročník okurkových slavností obohacen opět o výstavu zemědělské techniky, doplněna bude navíc přehlídka historických traktorů. Prohlédnout si je bude možné v pátek odpoledne v centru města.



Kterak Znojmo k okurkám přišlo

Traduje se, že si v roce 1572 opat premonstrátského kláštera v Louce u Znojma Sebastian Freytag, nechal přivést z Maďarska okurková semena a začal okurky pěstovat. Díky vhodným klimatickým podmínkám se nové plodině na Znojemsku velmi dařilo. Není tedy divu, že když v roce 1628 pobýval ve Znojmě císař Ferdinand II., chtěli se místní radní pochlubit nějakou místní specialitou. A tak se na slavnostní hostině podávaly znojemské okurky v kořeněných omáčkách.

Než se však znojemské okurky staly pochutinou, která se vyvážela i do světa, čekala je hodně spletitá historie. Patří do ní nejen šlechtění chutnějších odrůd, ale také snaha o nejlepší způsoby konzervace. Nejprve se okurky nakládaly do soli a octa. Teprve od poloviny 19. století se na Znojemsku začaly okurky uchovávat prostřednictvím slaného a kyselého nálevu.

Více se o příběhu znojemských okurek dočtete v knize Hanse Zuckriegla Die znaimer gurke - Znojemská okurka.

Místo konání výstavy: Znojmo, Masarykovo náměstí
Vstup na Slavnosti okurek:  zdarma
Kontakt: www.znojmocity.cz
Termín: 4. - 5. 8. 2017