Trubač neboli křivouš

trubač zakryje svými šlahouny velké plochyTrubač nebo též křivouš (Campsis) se nejčastěji pěstuje jako pnoucí rostlina. Ať už je přichycený k treláži u domu, k pergole či nějakému sloupu, dokáže zaplnit prostor bujnou zelení.



Než se pustíme do řezu okrasných stromů a keřů, měli bychom vědět kdy a na jak starých výhonech kvetou. U trubače se květy tvoří koncem léta na jednoletých výhonech (letorostech).

  • bohaté kvetení - pokud toužíme po co největším množství květů, pak bychom měli kromě výsadby na chráněné a dobře osluněné místo, věnovat každoročně pozornost správnému řezu. 
  • bujný růst - pokud rostlinu pěstujeme především za účelem co nejrychlejšího maskování určité části zahrady, pak každoroční řez není nutný. Musíme však počítat s méně bohatým kvetením.
  • stromková varianta – pěstujeme-li trubač jako stromek, nesmíme zapomenout, že byť se jedná původně o liánu, jeho kmen potřebuje trvale silnou oporu. I v tomto případě je vhodný každoroční silný řez.

Řez trubače

Trubač řežeme v období vegetačního klidu, nejlépe na přelomu zimy a jara. Po výsadbě může trvat dvě až tři sezóny, než se vytvoří základní kostra keře. V tomto období přivazujeme výhony k opoře a pomáháme tak vytvarovat kostru.

trubač tvoří bujné šlahouny

trubač může mít i podobu stromkuStarší keře nejprve zbavíme proschlých a poškozených částí, vystříháme také příliš tenké či zahušťující výhony. Pruty, které vyrostly a kvetly v předchozím roce, radikálně zkrátíme - nejvýše na tři očka. V tužších zimách může trubač namrznout. Většinou však dobře znovu obráží od kořenů.

Vzrostlý trubač bez větších potíží snáší i hluboký řez. Zmlazování provádíme řezem všech prutů na výšku 30 cm od země. Tak podpoříme nový růst od báze rostliny.

Více zajímavostí o této atraktivní liáně, včetně představení nejčastěji pěstovaných druhů, si můžete přečíst v článku Trubač neboli křivouš