Kalina jako hříčka popletené přírody?

kalina bodnantská kvete velmi časněNěkteré druhy kalin za mírných zim otvírají první květy již na přelomu roku a v kvetení pokračují až do jara. Není divu, že největší pozornost přitahují právě v zimním období.



Kalina vonná (Viburnum farreri, syn V. fragrans) i její kříženec s kalinou kalinou velkokvětou (Viburnum grandiflorum), známý jako kalina bodnanská (Viburnum x bodnatense) jsou vzpřímené opadavé keře. Kvetou ještě před vyrašením listů, obvykle v březnu a dubnu. K nejoblíbenějším kultivarům kaliny bodnanské patří:

  • Charles Lamont - jasně růžové květy
  • Dawn - tmavě růžové květy, které později bělají
  • Deben - květy bílé, v zimě pouze mírně narůžovělé

Byť zimní kvetení otužilých kalin vypadá jako reakce popletené přírody na výkyvy počasí, vysvětlení tohoto jevu je prozaičtější. Kalina vonná roste divoce v horských lesích severočínských provincií v nadmořských výškách od 1600 do 2800 metrů. Ze své domoviny je dostatečně otužilá a tak jí ani kvetení v zimě nevadí.

V Evropě se tento keř poprvé objevil kolem roku 1910. U nás se tradice jeho pěstování datuje rokem 1928, kdy jej vysadili v zámeckém parku v Průhonicích.

kalina bodnantská vynikne na slunečném místě

Nezmrznou keře kaliny kvetoucí v zimě?

Zmíněné otužilé kaliny v zimních měsících dobře snášejí i mrazivé počasí. Při poklesu teploty pod –10 °C květy pomrznou, ale jakmile se oteplí, otevřou se nové. Období, po které jsou otužilé kaliny rozkvetlé, tak trvá mimořádně dlouho.

Jak už název původního druhu napovídá, k přednostem tohoto keře patří také vůně. Je příjemně sladká a poměrně silná. Zvlášť dobře se rozvine v teplejších dnech. To pak snadno navodí pocit, že jaro už je cítit ve vzduchu!

kalina vonná pochází ze severu Číny