Měsíček lékařský se o sebe postará sám

měsíček lékařský - různé barvy květuMěsíček nepotřebuje téměř žádnou péči. Nemá přehnané nároky ani na stanoviště. Nejlépe prospívá mu na slunci, ale pokvete i ve stínu. Naše zimy přežívá jen příležitostně. Je rostlinou dvouletou, ale pěstuje se převážně jako letnička.



Stanoviště pro měsíček lékařský

Na stanovišti se snadno semení a udržuje samovýsevem. To je na jednu stranu příjemné. Rostliny, které se takto vysemení mají velmi dobrou formu a my se nemusíme starat o sběr a výsev semen. Ale... Pokud necháte měsíček semenit nekontrolovaně, může se v zahrádce rozšířit téměř jako plevel. Chcete-li co nejvíce květů, zaštípněte včas rostlinu, aby se rozvětvila.

Své jméno měsíček prý získal od toho, že ve své domovině kvete celoročně, tedy o každých kalendách (calendárum - kvetoucí po několik "kalend", Kalendae - z latiny název prvního dne v měsíci). V našich podmínkách se můžeme s jeho květy těšit od června až do říjnových mrazíků. Pokud vysejeme měsíček v dubnu na záhon, můžeme první květy očekávat  přibližně za 10 týdnů. Průběžným odstraňováním odkvetlých květů podpoříte další kvetení. Po odkvětu můžete rostliny seříznut asi 15 cm nad zemí. Znovu obrazí a vykvetou.

Měsíček lékařský: léčivka, barvivo i padělek

O léčivých i barvířských schopnostech měsíčku prý dobře věděli už Keltové a Římané. Dnes všeobecně dobře známý a rozšířený měsíček lékařský (Calendula officinalis) vznikl s největší pravděpodobností šlechtěním z měsíčku rolního (Calendula arvensis). To je rostlina s oranžovožlutými kvítky o průměru kolem 2 cm, původní v zemích jižní Evropy a Orientu.

Prodejci semen nabízejí odrůdy, které se liší barvou květů (oranžové, žluté, s tmavším středem) nebo výškou rostliny. Pokud byste na zahradě chtěli pěstovat měsíček jako léčivku, pak se poohlédněte po odrůdě Plamen. Právě ona byla vyšlechtěna (už v roce 1941) pro léčivé účely. Nezapomeňte, že pro sběr je třeba používat pouze chemicky neošetřené rostliny.

měsíček lékařský obsahuje žluté barvivo kalendulinSbírají se zejména květy bez lůžka a zákrovu (Flos calendulae sine calice) nebo i celý květ včetně kalicha (Flos calendulae cum calice), nejlépe za suchého počasí. Sesychací poměr je 6-8:1. Přirozeným teplem sušíme měsíček pouze ve stínu (na slunci by ztratila barvu). Lze sušit i umělým teplem při teplotě 60-70 °C. Droga je silně hygroskopická (snadno přijímá vzdušnou vlhkost). Proto je vhodné jej občas přesušit.

Z okvětních lístků se vyrábí žluté přírodní barvivo – kalendulin. Používá se k barvení rýže, másla či sýrů nebo jako barvivo do polévek. Sušené okvětní lístky přidávali podvodníci mezi šafrán, aby tak snadněji na vzácném koření vydělali. Pokud byste chtěli využít okvětní lístky (čerstvé nebo sušené) k přidání do pečiva, pak nezapomeňte, že kalendulin je rozpustný v tucích, nikoli ve vodě. Žluté barvivo má své místo i v přírodní kosmetice při obarvování vlasů.