Dříve byla výroba dřevěných kvedlaček z vršků vánočních stromků snad přímo součástí školních osnov. V současné době už jejich výroba není tak rozšířená. Pokud nemáte vhodný stromek z vlastní domácnosti, poohlédněte se počátkem ledna po místech, kam lidé vysloužilé vánoční stromky odkládají. Záleží na zvyklostech daného města, nejčastěji se shromažďují v okolí nádob na směsný komunální odpad.



Stromky se odvážejí průběžně. Vyplatí se obejít vytipovaná místa a vybrat podle potřeby ideální smrček, borovičku či jedličku. Tedy domů nemusíte nosit celý stromek, stačí odříznout či odseknout vhodnou část. Ideální je takové místo, kde není kmen příliš široký (aby kvedlačka šla dobře do ruky), ale kde je bohatě rozvětvený. Délka kvedlačky by měla být přibližně 30 cm, závisí na vzdálenosti pater (přeslenů) stromku.

  • větvičvánoční stromek nemusí skončit u popelniceky zkraťte (odstřihněte) několik cm od kmene
  • oloupejte kůru a usušte
  • hotový výrobek vyhlaďte smirkovým papírem

Pak už záleží na nás, zda kvedlačka získá roli kuchyňského náčiní nebo se stane pouze dekorací v bytě či na chalupě. Dobové využití kvedlaček zmiňuje v brožurce Hračky a snadné věci z haluzí učitel Bedřich Brosman z Konice na Prostějovsku. Příručka vyšla v letech 1923 – 1924:

"Kvedlačka (kverlovačka) - Glechták, šprudlák říkají děti i maminky na Konicku. V krajích, kde je hojně lesních stromů, kde se často v lesích kácí, dělávají i dospělí z ořezaných vršků jehličnatých stromů kvedlačky (glechtáky). Jich používají maminky na rozmíchávání zátěrek (zásmažek) do polévek a omáček i při vaření škrobu (šlichty); děti pak míchají jimi mydliny a ty se kupí v úhledné, barevné shluky. Do mydlin, zvláště na podzim, namáčejí děti obilná stébla, jež někdy na konci do krátké hvězdičky rozštěpují a vyfukují barevné bubliny, jež někdy vysoko vyletují. Zkuste i vy! Udělejte kvedlačku z vršku otrhaného vánočního stromku!"

Kvedlačka, rohačka nebo měchačka?

Pokud má vaše rodina kořeny v různých částech republiky, připravte se na záludný lingvistický oříšek. Najít shodu na názvu předmětu může být velmi zapeklité. Jak potvrzuje Český jazykový atlas, hotovému výrobku se totiž může říkat dost rozdílně: kvedl, vrtěčka, moutvička, rogalka, štrudl, švrl, kverl, klechták. Pro kvedlačku - samorost se někdy užívá spíše pojmenování rohačka nebo měchačka, popř. mišák.

Další vhodné způsoby likvidace vánočních stromků najdete v článku Jak nejlépe zlikvidovat vánoční stromek?