Zatímco růže z pouťové střelnice bývají vyrobené z krepového papíru, podzimní růže si můžete zhotovit z čistě přírodních surovin. Využít je můžete jak při výzdobě bytu, tak třeba i jako zajímavý doplněk podzimních truhlíků.



Co potřebujete k výrobě růže z listí

  • barev a tvarů listů máme na podzim na dosah mnohozajímavě zbarvené listy – nejčastěji se používají listy různých druhů javorů (Acer), ale můžete použít i loubinec trojlaločný (Parthencissus tricuspidata), který se na podzim zbarví opravdu sytými barvami, nebo liliovník tulipánokvětý (Liriodendron tulipifera), jehož listy přecházejí od žluté po hnědou či téměř kultovní jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba). Nejlépe, pokud si nasbíráte listy v různých barvách i velikostech, ideálně i s dlouhým řapíkem (stopkou). Na jednu "růži" potřebujete 5 – 6 listů. Samozřejmě, že můžete "květy" vyrábět i z nejrůznějších jiných listů, to už záleží jen na vaší fantazii. Důležité je, aby listy byly čerstvé. Suché listy jsou pro tuto činnost naprosto nevhodné – při ohýbání se lámou.
  • slabší provázek nebo drátek – provázek se osvědčil více. U drátku hrozí, že se zařízne do listů a náš výtvor poškodí. Pokud chceme použít drátek, pak je vhodné se poohlédnout po tzv. papírovém drátu, tedy drátu, jehož povrch je obalený papírem.
  • ovinovací pásku – tyto pásky jsou lepící a sehnat je můžete v obchodech s aranžérskými potřebami. Ovinovací pásky jsou určeny jak na suché tak na živé květiny. Široké bývají nejčastěji 13 mm a vyrábějí se v různých barvách (např. hnědá, světle zelená, tmavě zelená, fialková). Páska není nezbytně nutná, pokud však chceme provázek či drátek překrýt, skvěle nám pro tento účel poslouží.
  • rovný klacík nebo špejli – pokud budete hotové výtvory chtít snadno zapíchnout např. do květináče, pak se vám bude hodit slabší klacík nebo špejle.
zvlášť pěkně zbarvené listy mají javory

Postup výroby růže z podzimního listí

Recept na výrobu květů z listí není příliš složitý. Ale podobně jako u dalších rukodělných dovedností, i tady chce výroba chvíli cviku. Věřte, že po chvíli trénování se vám podaří vyrobit zajímavou dekoraci.

  • List přehněte na polovinu od špičky k řapíku tak, že rubová část listu bude schovaná uvnitř. Takto připravený list sviňte do ruličky. Tím vznikne základ (střed) budoucího květu.
  • Postupně přidávejte další listy, také předem přeložené na polovinu. Další listy přikládejte tak, aby překryly spoj předchozích listů. Pokud byste listy pouze přidávali a těsně přimotávali, vznikne vám hodně sevřené růžové poupě. Iluzi rozkvetlého květu růže docílíte, když občas přikládaný list trochu přimáčknete (nařasíte).
  • Jen na vás záleží, zda zhotovíte květ jednobarevný a nebo budete barvy střídat.
  • Květ může být zajímavý sám o sobě, nebo z několika můžete připravit  kytici. Kytici můžete s výhodou doplnit vřesem nebo krušpánkem (Buxus). Využít můžete i jiné stálezelené rostliny, např. mahonii cesmínolistou nebo cesmínu. Někdo využívá pro vytvoření atraktivní manžety nepřeložené javorové listy.
  • Až budete s dílkem spokojeni, řapíky listů svažte, popř. překryjte ovinovací páskou a zastřihnete.
  • Pochopitelně, že těm, kteří už nějakou tu "růži" vyrobili, jde práce od rukou velmi rychle. Nenechte se odradit prvním neúspěchem. Na internetu najdete spoustu inspirace na videích. Stačí si do vyhledávače zadat spojení růže z listí nebo DIY autumn rose (DIY = do it yourself, tj. udělej si sám). V tomto případě stačí pozorovat, můžete tedy klidně zvolit video bez komentáře How to make a Rose out of a Maple Leaves - Autumn Leaf Crafts, s komentářem anglickým nebo třeba ruským. Co tvůrce, to zajímavý nápad. Ale věřte, nejlepší inspiraci objevíte sami při procházce přírodou ve svém okolí.

    zhotovit můžete i dvoubarevnou růži