Jakou borůvku koupit

čím větší plody, tím rychleji se sklízíNázvů, pod kterými můžete borůvky vhodné pro pěstování v zahradě najít, není málo. Nejčastěji se prodávají jako borůvky kanadské (Vaccinium corymbosum), zahradní, hroznovité, chocholičnaté nebo velkoplodé. Jejich domovinou je severoamerický kontinent.



Prodejci nabízejí více než  čtyři desítky odrůd. Volit můžeme nejen podle chuti, velikosti plodů či výšky keřů (0,6 – 2 metry), ale také podle doby sklizně (červenec – září) nebo výnosnosti (2 – 12 kg z jednoho keře). Odrůdy se zvlášť velkými plody bývají označené jako obří borůvky (Giant).

Borůvka černá (Vaccinium myrtillus), kterou známe z našich lesů, má větší pěstitelské nároky než borůvka kanadská. Vyžaduje vysloveně lesní nebo horské podmínky s rovnoměrnou vlhkostí a v zahradách se běžně nepěstuje.

Borůvky podle doby sklizně

některé odrůdy dozrávají postupněRozdělení do skupin je orientační. Zralost v daném období konkrétní odrůdy dosahují v ideálních podmínkách. Například ve vyšších nadmořských výškách dozrávají později. Nicméně rozdělení do skupin podle ranosti nám pomůže při výběru kultivarů pro postupné dozrávání.

  • rané odrůdy - od začátku července do druhé poloviny července.
  • středně rané odrůdy - od poloviny července do začátku srpna.
  • středně pozdní odrůdy – od začátku srpna do poloviny srpna.
  • pozdní odrůdy - od poloviny a konce srpna až do září, popř. i do začátku října

Kdy a jaké sazenice borůvek vysazovat?

Borůvky se prodávají nejčastěji předpěstované v kontejnerech o objemu 2 nebo 5 litrů. Sehnat můžete zvlášť velké exempláře v nádobách o bjemu 7, 10 nebo 30 litrů. K výsadbě do volné půdy jsou vhodné nejméně dvouleté sazenice.

Čím starší sazenici koupíme, tím dříve se můžeme těšit na bohatou úrodu. Na první plody se můžeme těšit už u dvouletých sazenic, o něco větší sklizeň přinesou tříleté sazenice. Dospělosti borůvka dosahuje kolem 4 - 6 roku v závislosti na odrůdě.

Kontejnerované sazenice můžeme vysazovat od března do září, případně na podzim (říjen, listopad).

Pozor na (jako)borůvky

Toužíte-li po borůvkách, nezapomeňte, že existují i jiné rostliny s drobnými modrými plody, u kterých prodejci používají poněkud matoucí obchodní názvy.

zimolez kamčatský, někdy též kamčatská borůvkaKlasickým příkladem je zimolez kamčatský. Najít ho můžeme jak pod vědeckým označením Lonicera caerulea (zimolez modrý), tak také jako Lonicera kamtschatica (zimolez kamčatský). Řadu lidových označení v angličtině se inspirovala barvou či chutí bobulí – medové, sladké, modré (honeyberry, blue-berried honeysuckle, sweetberry honeysuckle). U nás je známý také jako kamčatská borůvka a to přesto, že botanicky nemá s borůvkami nic společného.

K dalším keřům, které bývají přirovnávány k borůvkám, patří muchovník kanadský (Amelanchier canadensis). Někdy se prodává jako Amelanchierova borůvka, indiánská borůvka či rozinkový strom