praskliny na rajčatech způsobuje nevyrovnaná závlaha

Proč rajčata pukají a praskají?

Praskání rajčat je způsobeno fyziologickými příčinami. Nejedná se tedy o houbovou chorobu, ani působení škůdců. Proto bývá uváděno samostatně mezi abiotickými poruchami.



Hlavní příčinou praskání plodů rajčat je nepravidelná závlaha. Plody pukají, pokud po období sucha následuje silný déšť nebo příliš vydatná zálivka. Rostlina se nedokáže vyrovnat s nadměrným přísunem vody a dochází k praskání pletiv, v případě rajčat bývají nejčastěji postižené plody.

Jakmile dojde k narušení plodů puklinami, za vlhka do nich snadno pronikají mikroorganismy (bakterie a houby). Cesta k rozvoji hnilob se otvírá.

Při venkovním pěstování se pukání plodů dá předcházet velmi obtížně- Ve sklenících či foliovnících můžeme závlahu regulovat snáze.

Praskají některé odrůdy rajčat méně?

praskliny rajčat mohou mít i kruhový tvarČást problémů s praskáním plodů může zmírnit výběr odrůdy. Náchylné jsou k němu výnosné odrůdy, zvláště F1 hybridy. Na rovnoměrné zásobování rostlin zálivkovou vodou je třeba hlavně v druhé polovině vegetace. Roli hraje také způsob pěstování – častěji praskají plody rostlin pěstovaných v nádobách či pytlích.

U odrůd, které jsou na praskání méně náchylné, bývá uvedeno, že jsou odolné či dokonce vysoce odolné vůči praskání plodů. Patří k nim např. Bejbíno, Tipo, Toríno, Parto, Strillo, Dafne, Orfea, Orkado, Start, Partner.

Rozdíly mezi jednotlivými odrůdami se snažila ve své bakalářské práci Náchylnost sortimentu tyčkových rajčat k praskání plodů vysledovat Lucie Sedláčková. V závěru práce uvádí, že z osmi sledovaných odrůd bylo 72 % plodů nepoškozených, 22 % prasklých, 6 % napadených houbovou chorobou (fytoftora). Tedy v průměru byla až 1/3 rajčat ze sklizně poškozených.

Kdy a jak nejlépe rajčata zalévat?

Rajčata mají největší potřebu vody v době tvorby plodů. Naopak při zrání už jí tolik nepotřebují. Proto je vhodné zalévat vždy po sklizni.

Mezi nepřímá opatření, která mohou zásobování vodou zlepšit, patří mulčování. Využít můžeme seno, slámu či posekanou trávu. Mulčováním omezíme výpar z půdy a tak udržíme zeminu déle vlhkou i při vysokých venkovních teplotách.

k praskání jsou náchylné malé i velké plody rajčat

Co s popraskanými rajčaty?

Je pochopitelné, že každému pěstiteli je líto, když tím či oním způsobem přijde o část své pracně vypěstované úrody. Jak již bylo výše uvedeno, praskání rajčat není způsobeno žádnou chorobou či škůdcem.

Vzhledem k tomu, že jde o reakci rostliny na nerovnoměrné zásobování vodou, je možné plody konzumovat. Vyžaduje to však častější sklizeň a okamžité zpracování. Jakmile se v prasklině začne vytvářet plíseň, plody již ke konzumaci či dalšímu zpracování vhodné nejsou.