Rozchodníky jsou skvělí sboristé i sólisté

rozchodníkovec v nádoběZáleží jen na našem záměru a prostorových možnostech. Rozchodníkovce můžeme úspěšně využít v roli solitér (hodí se zvlášť kultivary s atraktivními květy či zdobnými listy). K zvýraznění rostlin v prostoru v době, kdy nekvetou, skvěle poslouží barevný dřevní mulč (štěpka).



Oblíbené jsou také jako součást trvalkového záhonu, kde mohou sousedit různě barevné kultivary s vysokými trávami či dalšími rostlinami pozdního lsolitérní rozchodníkovec zvýrazníme štěpkouéta (např. hvězdnice, zlatobýl, třapatky, jiřinky). Atraktivní bývá využití rozchodníkovců v záhonových lemech. Pěstovat je můžeme úspěšně i v nádobách.

Vysoké rozchodníky, přesněji řečeno rozchodníkovce, patří k rostlinám kralujícím v zahradách v pozdním létě. Jejich hustá plochá květenství rozkvétají od srpna drobnými kvítky. Nejčastěji v růžových barvách, ale existují i kultivary kvetoucí bíle či purpurově.

Pohled na tyto rostliny je však zajímavý celoročně. Ať už na jaře, kdy se začnou objevovat jejich baculaté lístky, díky kterým si vysloužily přezdívku zelíčko; nebo v době, kdy se pomalu otvírají první květy. Kvetoucí rozchodníkovce jsou vítanou hostinou pro hmyz, zvlášť přitahují motýly, obzvlášť babočky. A díky výrazným siluetám vypadají suchá torza rozchodníkovců dekorativně i v zimních měsících.

Zmatení jmen: rozchodník nebo rozchodníkovec?

rozchodníkovec je zajímavý i na jařeSkutečnost, že se někdo rozhodne přejmenovat botanický rod, většinou přináší spoustu zmatků. Zatímco v nejnovějších internetových textech je možné jej snadno nahradit, z dříve vydaných knih a paměti lidí jméno oblíbené rostliny hned tak nezmizí. K vědeckým názvům, které si lidé dobře pamatovali určitě patří rozchodníky, přesněji jejich vzpřímené druhy.

A tak zatímco naše babičky pěstovaly rozchodníky (Sedum), nyní je tatáž rostlina součástí rodu rozchodníkovec (Hylotelephium). A aby to bylo ještě o něco více zamotané, v češtině zůstalo druhové jméno stejné, např. rozchodník nachový, zatímco vědecký název se ze původního Sedum telephium změnil na Hylotelephium telephium. Podobně rozchodník nádherný (dříve Sedum spectabile) se nyní jmenuje Hylotelephium spectabile.

Asi nejvíce tohle zmatení jmen dopadá na zahradníky. Ti totiž potřebují nabídnout zahrádkářům rostlinu, po které touží. A tak pro jistotu uvádějí raději názvy oba, či spíše ty silně zažité.

rozchodníkovec patří k oblíbeným trvalkám  rozchodníkovec je zajímavý i v zimně