Ploché broskve: UFO, donut nebo Saturn?

Jak málo se toho o placatých broskvích ví, napovídá už to, že žádný název není dostatečně zažitý. V obchodech je najdete označené jako UFO, velmi často také jako donut (kobliha), výjimkou není ani název Saturn. Když se ale zeptáte jak lidé tomuto ovoci říkají běžně, většinou se dozvíte, že jsou to prostě "placaté  nebo ploché broskve" (anglicky flat).



A podobně na tom jsou i další jazyky. V italštině si ploché broskve vysloužily přezdívku Tabacchiera (tabatěrka), Španělé plody nazývají Paraguaya. Množství dalších názvů nabízí angličtina: pan tao peach, saucer peach, belly-up peach, hat peach, custard peach, squashed peach or pita peach.

Placaté broskve jsou vlastně mutanti

pecka v plochých broskvích je drobnáV internetových diskuzích se o původu plochých broskví můžete dočíst hodně nepřesností. Někdo tvrdí, že je to meruňka zkřížená s broskví, jiní mají utkvělou představu, že je to kříženec nektarinky s broskví. Pravda je však někde jinde.

Ve vědeckém názvosloví najdete ploché broskve označené jako varietu broskvoně obecné tedy Prunus persica var. platycarpa (synonymum var. compressa). Podivný tvar má na svědomí genetika, konkrétně mutace v jediném genu. Můžete však být klidní. Ploché broskve nepatří mezi uměle geneticky modifikované organismy (GMO). Ploché mutanty má na svědomí příroda.

Zatímco plochost broskví je vidět na první pohled, další překvapení se skrývá v jejich středu. Oproti klasickým broskvím jsou jejich pecky velmi malé. Velikostí je můžeme přirovnat k jádru lískového oříšku. Dužnina plochých broskví bývá nejčastěji bělomasá, ale existují i žlutomasé odrůdy.