Z malého kultivaru obří motýlí keř nevyroste

motýlí keř dorůstá obvykle výšky 2 - 3 metryPokud si budete chtít v e-shopu vybrat televizor, máte možnost zúžit nabídku pomocí požadovaných parametrů. Motýlích keřů není tolik jako televizí a tak se výběru musíme věnovat chvíli sami. Pokud budeme před nákupem vědět jaký kultivar chceme, máme šanci získat opravdu takovou rostlinu, po které toužíme. Prostě tak, jako nekupujeme "nějakou televizi", tak bychom neměli kupovat "nějakou komuli".



Zlidovělé označení motýlí keř se nejčastěji používá pro komuli Davidovu (Buddleja Davidii). Ta obvykle dorůstá výšky 2 – 3 metry. Jenže existují i kompaktní kultivary vhodné do menších zahrad. Ideální čas pro nákup motýlího keře je květen a červen. Pak máte šanci, že si jeho květy ještě v témže roce opravdu užijete.

Čeho si všímat při výběru motýlího keře

Pokud vám bude někdo nabízet keřík označený pouze názvem motýlí keř, pak se velmi rychle vypravte někam jinam. Keře je vhodné kupovat u specializovaných prodejců. Výhodou bývá široký výběr i zkušená obsluha. Pokud se na nákup vypravíte do nějakého velkého centra, pak si předem připravte poznámky, po jakém kultivaru toužíte.

komule Davidova s růžovými květy, babočka paví oko  babočka bodláková na komuli Davidově  méně tradiční komule se žlutými květy

velikost keře
(výška, šířka)

  • komule Davidova obvykle dorůstá 2 – 3 metry do výšky i do šířky. Méně vzrůstné jsou kultivary Empire blue, Marbled white, Adonis Blue, Dart’s ornamental White (1,5 - 2 do výšky a 1 – 2 metry do šířky). 
  • nejmohutnější komule je komule střídavolistá (Buddleja alternifolia). Ta dorůstá výšky 2 – 4 metry a šířky 2 – 3 metry. Tato komule je charakteristická dlouhými převislými větvemi, které za pár let pěstování mohou dosáhnout až k zemi. Květy bývají větve obaleny často i v délce 1 metru. Na rozdíl od většiny komulí tento druh kvete na starém (loňském) dřevě. Tomu je třeba podřídit i její řez: nejvhodnější doba je po odkvětu.

délka a tvar květenství – květy vytvářejí obvykle husté kuželovité laty, ale mohou vytvářet i přeslenité nebo latám podobné vrcholíky. Laty květů bývají obvykle dlouhé až 30 cm. Kultivary Pink Delight a White Profusion mají až 40 cm dlouhé laty květů. Mimořádně dlouhým květenstvím se pyšní kultivar Royal Red. Sytě purpurově červené květy tohoto kultivaru jsou atraktivní nejen svou nádhernou červenou barvou, ale také velikostí – mohou dosáhnout až 50 cm délky.

barva květů – nejčastěji mají komule květy v různých odstínech fialové, růžové nebo bílé. Velmi tmavé květy má Black Knight. Méně často kvetou komule žlutě, jako např. odrůda Sungold, která patří mezi Weyer hybridy (B. davidii x B. globosa). Květenství připomínající velké žluté či oranžové bambule má Buddleja globosa, která dorůstá do výšky i šířky až 5 metrů. Zvláštní barvou květů (kombinace lila a oranžové) se pyšní patentově chráněná odrůda Flower Power.

období kvetení – obvykle červenec až září; komule střídavolistá kvete pouze v červnu a červenci

odkvetlá květenství je vhodné ostříhat, zvlášť u bíle kvetoucích kultivarů