Ať už chcete vlastnoručně vyrobenou marmeládu někomu darovat a nebo ji elegantně naservírovat na sváteční stůl, můžete její víčko přizdobit slušivou čepičkou. Záleží jen na vás, kolik času a energie tomu chcete věnovat.



Nemáte čas a ruční práce vás nebaví?

šípková marmeláda v dárkovém baleníNevadí. V takovém případě se netrapte s opakováním základů háčkování. Stačí, když se poohlédnete po pevnějším barevném či naopak zajímavě strukturovaném bezbarvém papíře a "čepičku" zhotovíte z něj. Pokud chcete, aby na víčku držela i po otevření marmelády, pak stačí lehce přichytit lepidlem či tavnou pistolí. Vše snadno a rychle doladíte vhodně vybraným provázkem či mašličkou. Použít můžete i přírodní lýko nebo režný provázek.

Podobně snadno můžete využít i látky. Velmi pěkně vypadají barevné, které ladí s barvou obsahu sklenice nebo kanafas s drobnějšími kostkami. Spoustu parády udělá i přírodní juta. Pokud chcete zabránit třepení krajů látky, a nehodláte se zdržovat obšíváním či entlováním, pak dostatečně poslouží vystřižení zubatými (tzv. entlovacími či cik cak) nůžkami.

kloboučky můžete marmeládám i uháčkovat

Slušivé kloboučky pro marmeládu

Výroba háčkovaných kloboučků pro marmeládu už zabere více času. Ale výsledek je tak efektní, že to určitě za tu námahu stojí. Máte-li k dispozici dřevěné korálky, pak můžete konce stužky přizdobit vhodně zvolenou barvou korálků.

Stužku můžete buď pouze zavázat přes klobouček a nebo naopak protáhnout kolem dokola skrz mezery v háčkování. Pokud máte ruční práce v oblibě, jistě brzy přijdete na řadu dalších možností, jak kloboučky pro marmelády zhotovit. Zajímavě vypadá kombinace látky, která tvoří horní kulatý díl kloboučku a ke které jsou pouze přiháčkované boční části. Kdo raději šije než háčkuje, může na střed kloboučku použít látku a místo háčkovaného okraje přišít pruh bavlněné krajky.

Drobnosti, které potěší

marmeládu označte druhem ovoce a datem výrobyPokud klobouček na marmeládu uháčkujete i s nějakým volánkem navíc, můžete klidně svůj "handmade" dárek doplnit i lžičkou. Tu vsunete do některého otvoru v okraji kloboučku.

Další drobností, která potěší, je nápis s názvem marmelády, případně i datem a podpisem autora (autorky). Psát můžete přímo na sklenici – stačí zvolit vhodný permanentní popisovač. Prodávají se jak bílé, černé, tak třeba i stříbrné či zlaté. Koupit můžete již hotovou samolepku nebo, pokud nevěříte příliš svému písmu, můžete zvolit nějaké elegantní písmo a vytisknout vše na počítačové tiskárně.

Pokud nechcete nápis na skleničku lepit, pak můžete zhotovit visačku, kterou přivážete k marmeládě stužkou. A má-li být marmeláda dárkem pro nejmladší konzumenty, můžete informaci o jejím obsahu sdělit obrazem. Třeba vyšít křížkovou výšivkou nebo jako aplikaci.