Není divu, že právě z odrůdy Kelsae byla vypěstována největší cibule světa, která získala i zápis v Guinessově knize rekordů. Tento hybrid vyšlechtěný ve Skotsku v roce 1950 se pro běžné kuchyňské využití příliš nehodí. Zůstává tedy spíše kuriozitou, kterou si díky prodeji semínek můžete zkusit vypěstovat i na vlastní zahrádce. Jen ji musíte vyset velmi brzo (nejlépe v únoru), aby cibule stihla dostatečně vyzrát. Kromě velikosti vyniká také dlouhou dobou skladovatelnosti a jemnou chutí.

Zajímavé cibulové rekordmany máme ale i v Čechách. Konkrétně v okolí Všestar na Královéhradecku. V místech kde jsou dnešní Všestary, bydleli lidé již v době předhistorické. V roce 1908 tu objevili malé pohřebiště z mladší doby bronzové. Pěstování cibule ve velkém je v okolí Všestar mnohem mladšího data. Místní zemědělské družstvo s ním začalo v roce 1964. Nyní se zde pěstuje celá 1/10 produkce cibule v České republice.

Čím je všestarská cibule tak unikátní, že byla zapsána i do Rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení? Její originalita spočívá v tom, že obsahuje o čtvrtinu více železa než průměrná cibule, a dokonce dvojnásobek niacinu (vitamin B3). Pěstitelům se ve zdejším kraji podařilo najít optimální půdní i klimatické podmínky pro její pěstování. Nadmořská výška Všestar je 265 metrů nad mořem, oblast je tedy relativně nízko položená, s dostatkem slunečního svitu.



Zatímco obří cibuli Kelsae si můžete zkusit pěstovat i na své zahrádce, všestarskou cibuli si jinde než v okolí Všestar, nevypěstujete.